Uskutečněte změnu díky těmto 5 emočním pákám

Ilustrační snímek

Tradiční nástroje změny zahrnují budování důvěry, transparentnost a jasně definované cíle. Tato logická vysvětlení dávají smysl, chceme-li však získat lepší obrázek o tom, co vede k úspěchu, je potřeba ještě něco víc na emoční úrovni. Zaměřte se následující druhy kolektivních emocí, které můžete povzbudit. Definovala je obchodní škola INSEAD.

Respektující autentičnost

Soulad mezi myšlenkami, jednáním a pocity. Otevřete kanály, kterými bude moci proudit konstruktivní kritika. Připravte podmínky pro to, aby upřímná a otevřená diskuze mohla probíhat i při formálních diskuzích, aby se nemusela odehrávat jen v kuloárech. Povzbuzujte ostatní, aby s vámi nesouhlasili a aby s vámi debatovali. Pak budou moci být vyjádřeny i obavy a kritika navrhovaných změn. Vše, co je potřeba, je zachovat vzájemný respekt.

Zasloužená úcta

Všichni máme rádi, když někdo oceňuje naši odlišnost a také naše konkrétní přínosy. Zapojte střední management, který má jiné názory a zkušenosti.

Realistická naděje

Je to o tom, věřit, že dnešní následky přinesou nám všem lepší budoucnost. Podnikejte takové kroky, které v zaměstnancích podnítí soustředění na blízkou úspěšnou budoucnost.

Inspirující nespokojenost

Musíte věřit, že je možné maximálně využít svůj potenciál. Ne všechny pozitivní, přínosné emoce jsou vlahé a uklidňující. Neklid a nespokojenost jsou také dobré, tedy pokud nevedou až k apatii. Odmítejte vyhlásit konečné vítězství. Nezastavte se a jděte stále dál. Lidé chtějí být součástí něčeho velkého.

Promyšlená vášeň

Nikdy nebudete cítit více vášně, než když se před vámi rýsuje nová, fantastická výzva. Sezvěte střední management z různých oddělení a divizí a nechte je dohromady pracovat na projektech, které jim budou velkou výzvou. Může to být návrh ambiciózní korporátní strategie pro nějakou oblast. Tato nezvyklá pravomoc v nich zažehne neobyčejnou vášeň, hrdost a úsilí. O tom není pochyb.
-jk-

Zdroj: INSEAD Knowledge - znalostní portál mezinárodní MBA školy INSEAD
Zobrazit přehled článků ze zdroje INSEAD Knowledge