USA: Největší prezidentský archiv otevřen veřejnosti

K letošnímu 50. výročí inaugurace 35. prezidenta Spojených států amerických Johna F. Kennedyho byl oficiálně veřejnosti otevřen největší online prezidentský archiv. Nadace knihovny JFK v uplynulých čtyřech letech zdigitalizovala přes 200 tisíc stránek textu, 300 cívek s audionahrávkami telefonních hovorů, veřejných projevů a dalších vystoupení prezidenta, 300 muzejních artefaktů, 72 cívek s filmovými záznamy a 1500 fotografií.

Když dostal John Kennedy v roce 1961 otázku, zda uvažuje o zveřejnění svých prezidentských dokumentů mimo svou knihovnu, řekl doslova: „Pro účely věděcké reprodukce... což si myslím bude postupem času stále důležitější, najdeme způsob, jak reprodukovat klíčové dokumenty, aby byly běžně dostupné.“

Zdigitalizované materiály pokrývají zásadní historické události a období, jako je rozvoj hnutí za lidská práva, studená válka, Kubánská krize, vstup člověka na Měsíc nebo vznik Mírových sborů.

Podle prezidentky nadace Caroline Kennedyové byla pro její rodiče právě historie největším zdrojem moudrosti a poznání. „Vzhledem k tomu, že mladí lidé dnes hledají informace především na internetu, věříme, že online archiv knihovny umožní nové generaci poznat důležitou kapitolu americké historie,“ uvedla Kennedyová.

Celkem obsahuje prezidentská knihovna Johna F. Kennedyho více než 8,4 milionu stránek osobních textů prezidenta a dalších 40 milionů stránek od více než 300 dalších osob spojených s jeho prezidentstvím či americkou historií poloviny 20. století. Dále je to více než 400 tisíc fotografií, 9 tisíc hodin audiozáznamů a 1200 hodin videozáznamů. Digitalizace neustále pokračuje a nové materiály na stránkách Knihovny JFK přibývají.

-kk-

Zdroj: Computerworld.com - novinky ze světa IT
Zobrazit přehled článků ze zdroje Computerworld.com