Určete si své cíle a buďte produktivní každý den

Ilustrační snímek

Bez jasně stanovených cílů budete vždy dělat jen to, co je momentálně nejurgentnější. Snadno ztratíte povědomí o tom, co je skutečně důležité a budete marnit svůj čas neefektivně. Stanovte si priority. Nastavte si měsíční, týdenní i denní cíle. Tyto cíle rozdělte podle důležitosti a urgentnosti. Obojí může být vysoké, střední, nebo nízké. Potom vždy nejprve věnujte svůj čas a energii cílům a úkolům, které jsou nejurgentnější a zároveň nejdůležitější. Zde je několik, dalších tipů ohledně toho, jak být produktivnější. Přinesl je web management.about.com. Každý den začněte těmi nejtěžšími a nejdůležitějšími úkoly.

Použijte Paretův princip

Ten říká, že celých 80 % výsledků dosáhnete pouhými 20 % svých aktivit. Proto pečlivě zvažujte, co děláte, do čeho investujete svůj čas. Opravdu se soustřeďujete na těch nejpodstatnějších 20 %?

Když potřebujete, řekněte ne

Někdy po vás ostatní chtějí moc. Jejich požadavky pak odporují vašim vlastním zájmům a stojí v rozporu s vašimi cíli. I když prostě nemáte žádný čas, je obvykle těžké někoho odmítnout. Proto se naučte být asertivní. Je skvělé, když jste na ostatní milí a když jste nápomocní, ale někdy jim prostě musíte umět svou pomoc odepřít. Pokuste se aspoň vyjednat termín, který by vám umožnil neztratit ze zřetele vaše vlastní, důležité cíle.

Snězte tu žábu

Žába je něco, co je pro daný den nejdůležitější úkol. Podle Briana Tracyho je žába úkol, který je náročný a nese s sebou vysoké riziko, že jej budete odkládat. Na začátku dne proto začněte rovnou s tímto úkolem, dokud jste plní síly a dokud vám nechybí elán. Zbytek dne pak už bude jen snazší.

Zlepšete se v organizaci

Odstraňte chaos. Plánujte. Využívejte nástroje pro sledování postupu své práce a svých úkolů. To vše vám pomůže dosáhnout efektivity a pracovat produktivněji.

-jk-

Zdroj: About Management - část amerického portálu About.com věnovaná managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje About Management