Umíte si stanovit cíle, které vás posunou dál?

Ilustrační snímek

Správně stanovené cíle jsou už napůl splněné, tvrdí článek na webu addicted2success.com. Když se rozhodujete o tom, jaké cíle si stanovit, musíte být realističtí. To však neznamená, že byste se měli spokojit s málem.

Dosažení vašich cílů by mělo být těžkým úkolem, možná dokonce velice těžkým, ale ne úkolem zhola nemožným. Nespokojte se s průměrnými cíli, k velkým cílům se však propracovávejte postupně. Vždy, když dosáhnete určitého cíle, stanovte si další, o něco větší.

1) Vaše cíle musí být originální

Nesmíte prostě jen kopírovat cíle, které si stanovují ostatní. Mnoho lidí přijímá za své cíle, které jsou však ve skutečnosti pouhými očekáváními a přáními lidí v jejich okolí. Takových cílů se jim však nedaří držet dlouho. Když si stanovujete své cíle, musíte se soustředit na to, co vás skutečně emočně uspokojuje. Ano, vaše cíle budou tak nějak podobné cílům ostatních, ale nesmíte prostě slepě přijmout za své to, co si přeje někdo jiný. Najděte si vlastní cíle.

2) Buďte realističtí, zároveň však i odvážní

Mnoho lidí vám řekne, že se musíte držet při zemi a stanovit si dosažitelné cíle. Jiní vám zase budou tvrdit, že cíle mají být naopak co nejvyšší, protože jen tehdy vás budou motivovat k tomu, abyste ze sebe vydali to nejlepší. Obě skupiny mají zároveň pravdu, zároveň se však pletou. Proč? Musíte totiž najít ten správný kompromis mezi těmito dvěma přístupy. Vaše cíle musí být dost náročné na to, aby vás motivovaly, zároveň však musí být dosažitelné v nějakém rozumném časovém rozpětí.

3) Vaše cíle musí být specifické

Potřebujete specifické, určité cíle a také jasný termín splnění. Bez toho totiž sami omezujete svůj vlastní potenciál. Cíle musí být specifické proto, že když si za cíl dáte něco tak vágního jako „budu hodně bohatý“, není to cíl, ale pouhé přání. Musíte si definovat to, co uděláte, abyste právě tato svá přání uskutečnili. Také si stanovte, jak to uděláte. Tyto instrukce a milníky, to už jsou skutečné cíle.

-jk-

Zdroj: Addicted2Success - web věnovaný osobnímu rozvoji a úspěchu v podnikání i životě
Zobrazit přehled článků ze zdroje Addicted2Success