Umíte se omluvit?

I těm nejlepším a nejvýkonnějším zaměstnancům se někdy může stát, že zklamou své šéfy, podřízené nebo zákazníky. Šéf může být nespokojený, když nesplníte projekt včas a v rámci rozpočtu. Podřízeným může vadit, že jim nedokážete poskytnout větší podporu při náročném projektu. Zákazník si může stěžovat na neočekávané zvýšení cen. Ve všech těchto případech je na místě omluva. Způsob, jímž ji dokážete vyjádřit, může vaši situaci zlepšit, nebo naopak ještě zhoršit.

Čím dříve, tím lépe

Nejdůležitější je přijít s omluvou rychle. Pokud to neučiníte, dotčení lidé si mohou myslet, že se o problém nezajímáte nebo se mu bojíte postavit. Čím déle budete čekat, tím bude omluva obtížnější. Snažte se zjistit co nejvíce o dopadech situace, kterou jste způsobili. Ptejte se. Pečlivě naslouchejte zpětné vazbě. Nepřistupujte k vlastní obraně, dokud si nevyslechnete druhou stranu. Ukázat pochopení vlastní chyby není známkou slabosti, ale naopak důvěry a síly.

K problému mohli vedle vás přispět i další lidé a vy můžete mít tendenci obviňovat je. Raději se však stavte k problému čelem a zaměřte se na sebe. Neomlouvejte se e-mailem. Nejen, že by to mohlo působit neosobně, ale také se druhý den objevit na sociálních sítích.

Pracujte s řečí těla

Při vyjadřování omluvy se dívejte dotyčným do očí. Vyhýbavý pohled by nepůsobil čestně. Pracujte s řečí těla tak, aby vám pomohla ukázat, co cítíte. Vyjadřujete-li lítost a zároveň stojíte pasivně, ostatní si budou všímat více vašeho postoje než slov. Pokud jde o slovní projev, doplňte omluvu popisem kroků, které podniknete, aby se problém již neopakoval. Dávejte si však pozor, abyste neslibovali něco, co nemůžete dodržet.

Umožněte druhé straně, aby se blíže dotázala na další věci, které ji v souvislosti s vaším vysvětlením zajímají. Jasně deklarujte, že otázky vítáte, a připravte se na to, že mohou být nepříjemné. V každém případě zachovejte klid. Připravte si stručné a přesvědčivé odpovědi. Počítejte také s tím, že vaše omluva nemusí být přijata okamžitě.

-kk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues