Umíte podat ruku?

Podání ruky hraje důležitou roli v tom, jaký uděláme dojem a jak dokážeme budovat vztahy s druhými. Článek shrnuje deset pravidel.

- Stůjte. S výjimkou případů, kdy vám to nedovolí fyzický stav nebo prostor, v němž se nacházíte, podávejte ruku vždy vestoje.

- Naučte se pravidla podávání ruky. Věčná otázka zní, kdo podává ruku jako první. V obchodním prostředí není ani tak důležité pohlaví jako postavení v organizaci. Obecně platí, že jako první podává ruku člověk s vyšší autoritou.

- Správné podání ruky začíná ve chvíli, kdy se „sféra" jedné ruky protíná s druhou. Sférou se rozumí spojnice horní části palce s ukazováčkem. Jakmile se spojí, několikrát rukou potřeste a udržujte oční kontakt. Zní to samozřejmě, řada lidí to však nedodržuje.

- Stiskněte pevně. Neznamená to však příliš tlačit ve snaze ukázat dominanci. Je velký rozdíl mezi pevným stiskem a násilím vyvolanou bolestí.

- Nezraňte. Masivní prsteny a další ozdoby mohou při podávání rukou zranit. Pokud již chcete nějaké nosit, noste je na levé ruce.

- Zvažte věk a zdraví druhé strany. Ruce starších nebo nemocných lidí jsou citlivější na bolest. Vyhněte se proto příliš silnému stisku. Přizpůsobte se síle, kterou stisknou ruku oni vám.

- Pracujte s podáním ruky tak, abyste vyvolali správný efekt. Studie University of Alabama nedávno shrnula pozitivní a negativní asociace spojené s podáváním ruky. Pevný stisk od ženy podle ní ukazuje silnou a sebejistou osobnost, zatímco slabý stisk introvertní a nejistou. Muž se silným stiskem působí jako sebejistý extrovert a se slabým stiskem jako úzkostlivý a plachý.

- Nedotýkejte se pouze konečky prstů. Ukázali byste tím pasivitu, podřízenost a nezájem o tvrdou práci. Vhodné není ani potřásat oběma rukama najednou, zejména při první setkání. Taktéž se vyhněte neformálnímu nabízení pěsti k vzájemnému úderu.

- Ruku podávejte až poté, co se představíte. Nesnažte se podávat ruku okamžitě. Vede to pouze k tomu, že pak nestačíte zaznamenat jméno dotyčného.

- Dávejte si pozor na zpocené dlaně.

-kk-

Zdroj: Psychology Today - americký portál a komunita odborníků z oblasti psychologie
Zobrazit přehled článků ze zdroje Psychology Today