Umění vstoupit do místnosti

Ilustrační snímek

Chcete-li, aby vás ostatní brali vážně, musíte se naučit navodit dobrý prvním dojem. Ten vzniká již vstupem do místnosti. Server businessinsider.com ukazuje, jak vstoupit sebevědomě a s autoritou.

Dobrý dojem vzniká již s přípravou. Nepodceňujte ji.

1) Oblékací rituály

Cítit se dobře během důležité události vám pomohou rituály během oblékání. Můžete si například v předvečer vašeho vystoupení připravit oblečení tak, že ho položíte na nějaké místo. Navíc získáte jistotu, že máte vše, co potřebujete v pořádku.  

2) Odbourejte stres

Můžete si zahrát hru, která nevyžaduje příliš přemýšlení nebo si v autě zazpívat. Ujistěte se rovněž, že víte vše podstatné. 

3) Postoj síly

Dvě minuty před vstupem do místnosti proveďte postoj síly. Nejlépe v soukromí natáhněte ruce a nohy, jak nejdál můžete. Díky testosteronu se budete cítit sebevědoměji.

SAMOTNÝ VSTUP

1) Neváhejte

Zjistěte si co nejvíc o společnosti, do které vstupujete. Pomůže vám to snížit počáteční zaváhání.

2) Snažte se od začátku

Snažte se zapůsobit od samého počátku. Myslet si, že první dojem začíná až s verbální komunikací, je mylné. Vzniká již při vstupu do místnosti. Snažte se učinit dobrý dojem i na ty, kteří pro vaše vystoupení nejsou důležití. Budete posuzováni i dle jejich reakcí.

3) Úsměv

Jedny z nejdůležitějších neverbálních signálů jsou výrazy tváře. Nemusíte se zeširoka usmívat celou dobu, ale alespoň lehký úsměv na tváři povzbuzuje ostatní, aby s vámi komunikovali.

4) Držení těla

Častá chyba jsou shrbená záda. Pokud chcete vypadat sebevědomě, narovnejte se.

5) Gestikulujte

Když jsme nervózní, málo gestikulujeme. Takto omezené vyjadřování v nás udržuje pocity nepohodlí a bojácnosti. Používejte k vyjádření celé paže. Gestikulaci ale příliš nepřehánějte. 

-ka- 

Zdroj: Business Insider - americký portál zaměřený na oblast podnikání
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Insider