Umění koncentrace nesmí zmizet pod náporem informací

Ilustrační snímek

Den co den musíme čelit stále většímu přívalu informačních sdělení. Technologický rozvoj nám umožnil bombardovat se vzájemně rychlými vzkazy, obrázky a e-maily 24 hodin denně po 7 dní v týdnu. Když jsme však vystaveni přemíře informací, začneme si vybírat ty shrnující a ty již zpracované ostatními. Takové informace však mohou být nepřesné nebo škodlivé – proto musíme dnes přemýšlet nad tím, co si do hlavy vpustíme, více než kdy dříve, tvrdí web management-issues.com. Musíme filtrovat to, co každý den soutěží o naši pozornost. Musíme vše, co k nám přichází, umět roztřídit na užitečné a na neužitečné, jde o naši volbu.

Filtrovat musíme proto, abychom se mohli soustředit

Abychom se dokázali vypořádat s přívalem slovních a obrazových informací, kterým každý den čelíme, musíme odhadovat, jak relevantní daná informace je vzhledem k naší situaci. Jinak by pro nás neustávající proud příchozích dat nebyl nijak užitečný. Problémem je, že čím více jsme bombardování informacemi, tím méně prostoru má náš mozek na to, aby se mohl soustředit na zpracovávání a vyhodnocování informací samotných nebo na práci.

Se všemi těmi informacemi je myšlení stále to nejdůležitější

O jakémkoli tématu dnes najdeme obrovské množství faktů. Jsou nám všem k dispozici. Ano, je to úžasný pokrok, o tom není pochyb. Stále nám však ještě chybí technologie, která by nám pomohla vybrat to, co je pro nás nejdůležitější a nejrelevantnější. Nyní jsme to stále ještě mi sami, kdo se musí aktivně zaobírat tím, které informace zrovna skutečně potřebujeme.

Jaký je váš recept na to, jak zvládnout každodenní nápor informací?

-jk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues