Úklid v hlavě: Zbavte se myšlenek, které vás omezují

To, jak vypadá náš život, do značné míry závisí na otázkách, které si klademe. Můžeme je pokládat ostatním, ale i sami sobě. 

Ty správné otázky vám mohou pomoci rozpoznat, jak jste si orámovali své myšlení. Možná, že tyto hranice, které jste si mnohdy nevědomky vytvořili, budete chtít odstranit.

Ilustrační snímek

Správné otázky vedou ke správným odpovědím – nebo nás aspoň přivedou na správnou cestu. Otázky totiž zaměřují naši pozornost určitým směrem, a tak poutají k určitým tématům i naši energii.

Proto bychom se všichni měli správně ptát, abychom se mohli soustředit na to, co je skutečně podstatné. Otázkami můžete nejlépe zpochybnit to, co máte v hlavě ukotvené jako dogma. Možná se tak od limitujících myšlenkových vzorců a dogmat dokážete odpoutat.

Podle článku na webu addicted2success.com to jde. A na co se tedy ptát?

1) Je to, čemu věříte, pravda?

Zkuste popřemýšlet o něčem, co automaticky pokládáte za pravdivé. Když si dokážete všimnout, jak tato určitá přetrvávající představa ovlivňuje vaše myšlenky a chování, můžete získat odstup a pokusit se ji kriticky prozkoumat.

Dost možná je vaše představa správná a pravdivá. Někdy však bude třeba jen trochu snahy a najednou uvidíte, že vás právě tato představa držela při zemi a negativně ovlivňovala i to, jak jste se v určitých situacích zachovali.

2) Jak přesně vaše představa ovlivňuje vaše chování?

Pokuste se zanalyzovat vlastní pocity. Jak se kvůli své představě cítíte? Jaké emoce ve vás posiluje?

Tak například když jste v zajetí představy, že prostě nemůžete být úspěšní, potom pravidelně zažíváte pocity frustrace, vzteku a možná viny. Pozornou sebeanalýzou získáte lepší vhled do toho, jak vás vaše myšlenky a přesvědčení pohánějí a jak ve vás podporují určité emoce.

3) Jak by váš každodenní život vypadal bez onoho přesvědčení nebo představy?

Zkuste si představit, jak byste se chovali, když byste nenásledovali svůj dosavadní myšlenkový vzorec. Pokud půjde o představu, která vás limituje skutečně nejvíce, byli byste určitě mnohem úspěšnější – nebo byste to, obecně řečeno, aspoň měli snazší. Tato perspektiva vám možná dodá odhodlání k tomu, abyste se limitující představy konečně zbavili.

-jk-

Zdroj: Addicted2Success - web věnovaný osobnímu rozvoji a úspěchu v podnikání i životě
Zobrazit přehled článků ze zdroje Addicted2Success