Udělejte si ze své práce koníček

K tomu, aby vás práce začala opravdu bavit, nepotřebujete zcela radikální profesní změnu. Stačí, když vyjdete ze své současné nespokojenosti.

- Kritický rozbor situace. Pokud jste se svou prací nespokojeni, musíte se rozhodnout podle hesla: „Love it, leave it or change it“: Jestliže se rozhodnete pro změnu, měli byste své přání důsledně proměnit ve skutečnost. Opustit dosavadní rutinu vyžaduje nejen vytrvalost, ale i odvahu. Hledejte nové úkoly, promluvte si o nich se šéfem.

- Sebepoznání. Předpokladem vydařené změny je povědomí o vlastní síle. Co vás žene k maximálním výkonům? Máte k nim pořád chuť? Odpovědět vám pomůže třeba pohled do minulosti. Co jste jako dítě nebo jako teenager rád dělal a co ne? Poradí i další hypotetická otázka: Pro co byste se dnes rozhodli, kdybyste si mohli vybrat svou vysněnou práci – bez finančního rizika?

- Srovnání. Jaké profesní úkoly jsou blízké vašim zálibám? Kde byste se profesně chtěli nacházet za dva až pět let? Rozhlédněte se okolo sebe v podnikatelské oblasti, sledujte trh. Kdo pátrá po novém prostoru v podnikání a jako první jej obsadí, roste s velikostí projektu.

- Argumentace. Nakonec o tom, zda můžete změnit své úkoly, rozhodne rozhovor s nadřízeným. Aby dopadl podle vašich představ, snažte se předložit co nejdůležitější argumenty. Změna se musí vyplatit, takže odůvodněte rostoucí obrat nebo spokojenější zákazníky, které vaše inovace přinese. Navrhněte svůj projekt nejprve jen na zkoušku.

-hp-
Zdroj: Wirtschaftswoche - Magazín pro vedoucí pracovníky.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Wirtschaftswoche