Tým snů, co překoná každou překážku: Poradíme vám, jak jej vytvořit

Dnešní, rychlá doba vyžaduje od jednotlivců i týmu vysokou míru přizpůsobivosti, flexibility a odolnosti. Tým, který se křečovitě drží ve statusu quo a rozloží se, když narazí na větší překážku, v moderním světě moc dlouho nevydrží. Jak vytvořit a udržet tým, který je houževnatý a flexibilní a který je připraven s hrdostí a odvahou čelit všem výzvám, které ho v budoucnu čekají?

Ilustrační snímek

Tento text je inspirovaný článkem na Forbesu a vychází z průzkumu společnosti McKinsey and Company.

Společná vize

Týmy, které jsou schopné čelit překážkám, mají vždy jednu společnou vizi. Výzvám se totiž mnohem lépe čelí, když víte, čeho chcete dosáhnout a kam míříte. Takový cíl musíte coby manažeři poskytnout svému týmu vy. A díky tomu bude mít váš tým jako celek viditelný bod, za kterým směřuje.

Efektivní a konstruktivní komunikace

To, jak dobře tým komunikuje, se ukáže především v krizových, vyhrocených a nejistých situacích. Jestliže je komunikace v týmu nevyjasněná, pomalá nebo nepřátelská, tyto problémy se tváří v tvář těžkým výzvám znásobí. Mějte jasně nastavené komunikační kanály, zcela jasně definované kompetence a komunikujte mezi sebou v týmu pozitivně a konstruktivně.

Schopnost přizpůsobit se

Tým by měl vnímat změnu jako příležitost. Žádný tým by se neměl příliš upínat na „staré dobré pořádky“, protože s nimi proti novým výzvám lze často jen těžko uspět. Tým by proto měl vždy být připraven lehce upravit svou strukturu a postupy, pokud to situace vyžaduje, a jeho členové by měli být mentálně připraveni měnit své zvyky.

Regulace emocí

Když jednotlivec nebo tým čelí složitým výzvám, je zcela normální cítit se ve stresu anebo v nejistotě. Při krizích se často silně projevují emoce členů týmu vůči sobě navzájem. Dobrý tým by ale měl mít způsob, jak tyto emoce ventilovat a přetavit je v něco konstruktivního. K tomu mimo jiné slouží i vzdělávání pracovníků v oblasti psychického zdraví a duševní hygieny.

Neustálé vzdělávání

V neposlední řadě je nutné pro flexibilitu týmu, aby se jeho členové neustále vzdělávali a posouvali se. Pracovníci by neměli stagnovat na jednom místě, protože jakmile by pak přišla nečekaná situace, kterou ještě nikdo nikdy neřešil, jen velmi těžko jí budou schopni čelit.



-mm-

Zdroj: Forbes.com - prestižní americký časopis a web věnovaný obchodu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Forbes.com