Tvrdá realita týmového vůdcovství

Všichni víme, jak velký rozdíl může být pro tým dobrý vůdce. Vedení týmu je však náročná záležitost. Jaké realitě tedy musí týmový vůdce umět čelit?

- Úspěch závisí na správném týmu. To se však snadněji řekne, než dosáhne v praxi. Může se stát, že tým „zdědíte" nebo pro vás bude obtížné přesunout jedince, kteří do týmu nezapadají. Je také třeba, abyste byli schopni rozeznávat typy osobností a kvality, které potřebujete k dobrým výsledkům.

- Konflikty jsou nedílnou součástí týmů. I když doufáte, že ve vašem týmu bude panovat přátelství, konflikty se budou objevovat i mezi přáteli. Vaším úkolem je umět konflikty využít produktivně a zabránit tomu, aby pro vás byly destruktivní.

- Je třeba vyslyšet všechny názory. Hodnota týmu spočívá v různorodosti názorů, myšlenek a perspektiv. Někdo je schopen přicházet se svými myšlenkami sám, jiné je třeba v tom podporovat. Vůdce by se měl ujistit, že všichni mají stejnou možnost se vyjádřit.

- Váš status negarantuje úspěch. Dříve možná platilo, že vůdce dosahoval úspěchů z pozice své moci. Tento styl vůdcovství však dnes již nefunguje. Lidé vás musejí respektovat a cítit, že i vy respektujete je, mají-li vás podpořit.

- Vy určujete tón pro celý tým a jeho výsledky. Postoj, který zvolíte, má velký vliv na výsledky všeho týmu. Snažte se proto hledat způsoby, jak dosahovat úspěchů, nikoli se soustředit na překážky.

-kk-

Zdroj: ezinearticles.com - Databáze odborných článků pro elektronické magazíny.
Zobrazit přehled článků ze zdroje ezinearticles.com