Tři způsoby, jak rozvinout a udržet motivaci vašeho týmu

Motivace členů týmu je jednou z klíčových úloh jejich manažera. Bez motivace a určité vize nemůže tým táhnout takříkajíc za jeden provaz a nemůže dosahovat svého plného potenciálu. Nehledě na to, že u zaměstnanců, kterým chybí motivace, je mnohem vyšší riziko vyhoření. Proto si v dnešním článku ukážeme, jak můžete z pozice manažera rozvinout i udržet motivaci vašeho týmu.

Ilustrační snímek

Možnost rozvoje

Zaměstnanci často propadají frustraci, pokud stagnují na jednom místě, nikam se neposouvají a nevidí žádný vývoj v budoucnu. Je nutné takovým pracovníkům nabídnout možnost rozvoje, podpořit jejich inovativní nápady a dát jim prostor k určitému posunu a změně statusu quo. Pamatujte, že stagnace je často fatálním spouštěčem demotivace, a pomozte pracovníkovi realizovat se způsobem, jakým chce.

Vize a hlubší smysl

Podle McKinsey & Company řada pracovníků po určité době ztrácí z dohledu širší kontext i hlubší smysl své práce. Základem motivace lidí je jejich víra, že dělají něco, co dává smysl. Pokuste se proto pracovníka motivovat tím, že v něm opět probudíte pocit smysluplnosti a hlubšího významu toho, co dělá. Připomeňte si základní hodnoty vaší společnosti a pomozte vaším podřízeným na práci najít něco, co je skutečně baví.

Vyvážení osobního a pracovního života

Demotivace často vychází z nevyřešeného vyvážení pracovního a osobního života. Vycházejte v tomto ohledu vašim podřízeným vstříc a nabídněte jim flexibilní možnosti tyto dva mnohdy nesourodé světy spojit tak, aby se necítili ochuzení o osobní vyžití. Nabídněte jim benefity, které mohou využít ve svém volnu, se svými přáteli a s rodinou, a případně organizujte firemní akce, na které mohou přijít i s dětmi a podobně.

 

-mm-

Zdroj: McKinsey & Company - přední mezinárodní společnost poskytující manažerské poradenství
Zobrazit přehled článků ze zdroje McKinsey & Company