Tři velké chyby, kterých se manažeři nejčastěji dopouštějí

Stali jste se manažerem? Vedete lidi, snažíte se je inspirovat, vytvořit jim motivační pracovní prostředí a chcete, aby váš tým jako celek podával ten nejlepší možný pracovní výkon? Pak si musíte dát pozor na následující tři velké chyby, které manažeři bohužel poměrně často dělají.

Ilustrační snímek

Tento článek vychází z příspěvku na blogu Briana Tracyho.

Kritika podřízených a ostatních kolegů

První a zdaleka nejčastější chybou je přísnost a kritika podřízených. Jako manažer musíte přijmout fakt, že existují lidé, kteří mají jiný přístup a jiný systém práce než vy. A vy, z pozice vedoucího, toto musíte tolerovat a musíte naopak daného pracovníka podpořit v jeho silných, pozitivních stránkách. Příliš mnoho vedoucích chce místo autonomních, efektivně pracujících podřízených pouze kopie sebe samotných, a z toho důvodu se z jejich strany na členy vlastního týmu snáší do určité míry neopodstatněná kritika, která podkopává potenciál daného týmu.

Stěžování si a negativní přístup

Leader by měl v každém případě ve svém týmu šířit pozitivní náladu. Tam, kde ostatní vidí problém, by měl vidět příležitost. A i zdánlivě významné překážky by se měl snažit efektivně překonat a udržovat pozitivního týmového ducha v rámci svého týmu. Pokud si manažer stěžuje, neustále se na něco vymlouvá, a všechny kritizuje, od klientů, přes vedení firmy až po konkurenci, není divu, že jeho tým nehýří optimismem a ambicemi.

Žádný prostor pro dělání chyb

Velkou chybou je trestat pracovníky za to, když udělají chybu. Konstruktivní kritika je samozřejmě na místě ve chvíli, kdy se jedná o fatální chybu, kterou by zaměstnanec neměl udělat. Ale pokud se jedná o drobné chyby, které ukazují, že zaměstnanec zkouší nové postupy a že se v průběhu své práce učí, neměl by manažer svým podřízeným spílat. Tím totiž způsobí akorát to, že tým ustrne ve statusu quo a nebude se chtít nikam posouvat – protože posun a dělání určitých chyb jdou vždycky ruku v ruce.

 

-mm-

Zdroj: BrianTracy.com - blog předního světového odborníka na rozvoj lidského potenciálu a osobní efektivity
Zobrazit přehled článků ze zdroje BrianTracy.com