Tři strategie efektivního leadershipu podle bývalé astronautky

Cady Colemanová je americká chemička, inženýrka, členka armády a astronautka, která vedla řadu projektů a úspěšných misí. U vesmírných misí platí pravidlo – všichni účastníci se být schopni musí stoprocentně spolehnout na vedení mise a na špičkovou týmovou spolupráci. A jak tedy podle Cady Colemanové vypadá efektivní leadership?

Ilustrační snímek

Tento text vychází z rozhovoru Cady Colemanové s Davidem Biello pro TED.com.

Vytvořte si se členy svého týmu individuální vztahy

Úspěšné vedení lidí mimo jiné znamená, že ke svým podřízeným nesmíte zaujímat univerzální, paušální přístup. Každý člen vašeho týmu je individuum a každého je tedy nutné poznat na individuální úrovni.

„Když jste schopni členovi svého týmu říct: ,Tvůj svět je odlišný od toho mého, ale já bych ten tvůj rád poznal,‘ nejenže budujete vzájemnou důvěru, ale otevíráte i komunikační kanál, díky kterému poznáte skutečné kvality vašeho kolegy,“ říká Colemanová.

Vytvořte v týmu kulturu, která je otevřená nápadům a podnětům všech jeho členů

Lídři sice vedou své týmy a musí u svých podřízených mít určitou autoritu. Stejně tak je ale nutné, aby vedoucí týmu umožňoval jeho členům se vyjadřovat a sdělovat své nápady a podněty.

Neméně důležité pak je, aby se vedení týmu relevantními nápady vždy skutečně zaobíralo, zvláště pokud se týkají odbornosti a oblasti toho, kdo s daným podnětem přišel.

Vytvořte společnou vizi

Aby měli členové týmu skutečnou motivaci si navzájem maximálně pomáhat a táhnout za jeden provaz, je nutné, aby měl celý tým jednu společnou vizi. Tedy jakýsi konkrétní cíl, ke kterému se mohou všichni pracovníci upínat a jehož vidina jim pomáhá překonávat překážky a složitá období.

„Při vytváření společné vize i týmového ducha je klíčová důvěra. Tu je nutné budovat – to znamená důvěřovat lidem kolem sebe, ale i se sám důvěryhodně chovat,“ říká Colemanová.

 

-mm-

Zdroj: TED.com - nezisková organizace zaměřená na podporu „myšlenek hodných šíření“.
Zobrazit přehled článků ze zdroje TED.com