Tři signály, že vám vaše práce nezdravě zasahuje do soukromého života

Vyvážení osobního a pracovního života není jenom něco, co se doporučuje. Je to vyloženě nutnost. Pokud získáte nezdravý vztah ke své práci a ta vám začne negativně zasahovat do vašeho osobního života, naruší to nejen vaši produktivitu a kvalitu vaší práce, ale především i psychické a ve výsledku i fyzické zdraví. Jak ale poznat, že vám práce už nezdravě zasahuje do soukromého života? Podle následujících třech znamení.

Ilustrační snímek

Tento text vychází z článku na Forbesu.

Začínáte mít z práce hrůzu

Vaše práce by vás měla ideálně bavit. Občasný stres nebo nechuť k plnění nějakého úkolu jsou běžné věci, ale pokud začínáte pociťovat vyložené obavy z toho, že druhý den musíte zase do práce, je na čase se zamyslet nad tím, jestli máte ke své práci zdravý vztah.

Zanedbáváte své známé, koníčky a rodinu

Přehnaný důraz na práci se projevuje dlouhodobě i tak, že vás přestávají bavit věci, které vás dříve bavily. Zanedbáváte své koníčky a kvůli pracovním povinnostem nebo únavě už nestíháte věci, které vám dělají radost. Také se nesetkáváte se svými známými a nevěnujete dostatečný čas své rodině, případně je tento čas nekvalitní, protože jste myšlenkami stále někde jinde.

Pociťujete psychické i fyzické dopady přemíry práce

To, že se věnujete své práci až přespříliš, se samozřejmě dříve či později projeví na vašem zdraví. A to jak na tom psychickém, tak i fyzickém. Ze začátku pociťujete možná jenom chronický stres, mohou se přidat problémy se spánkem, zažívací problémy, bolesti zad. Může přijít i ztráta hmotnosti nebo naopak nadměrné tloustnutí, přehnaná konzumace alkoholu, deprese a mnoho somatických problémů. Není proto radno workoholismus a nezdravý vztah k práci podceňovat.



-mm-

Zdroj: Forbes.com - prestižní americký časopis a web věnovaný obchodu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Forbes.com