Tři překvapivé tipy pro úspěšnou prezentaci

Jistě jste již v souvislosti s prezentacemi slyšeli o tom, jak se předem seznámit s publikem, udržovat oční kontakt, nepoužívat slovní vycpávky, zkontrolovat si vybavení a podobné užitečné rady, jak uspět. I když jsou tato doporučení důležitá, jsou obecně známá. Článek proto upozorňuje na méně známé skutečnosti, kterých byste se při prezentaci měli držet.

- Vezměte si své léky. Pokud trpíte alergiemi, vezměte si před prezentací preventivně své léky, i když se alergie zrovna neprojevuje. Pokud vám nervozita způsobuje bolesti žaludku, hlavy a podobně, použijte lék proti bolesti. Vyvarujte se ale léků na uklidnění, které by vás mohly výrazně utlumit.

- Začněte včas. Přijít včas je samozřejmost. Zároveň byste však měli také včas začínat a nečekat na opozdilce. Pozdě příchozí vás sice vyruší, ale není to horší, než okrádat o drahocenný čas ty, kteří přišli včas.

- Věnujte konci svých vět stejnou energii jako začátkům. Slova, která říkáte na konci vět, by neměla zanikat. Posluchači by pak mohli přeslechnout důležité informace.

-kk-
Zdroj: Business Know-How - americký server věnovaný různým aspektům řízení malých podniků
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Know-How