Tři léky na vztek

Ilustrační snímek

Vztek není příjemná emoce. Je snadné dát průchod rozčilení, křičení na druhé a bouchání pěstí do zdi. Co však není snadné, je zůstat klidný navzdory výbušné situaci, nebo odejít dříve, než se konflikt rozhoří. Vztek není jednoduché zvládnout, je to však běžná emoce. A protože být vzteklý není moc příjemné, přinesl web addicted2success.com tři tipy, jak se vztekem naložit.

1. Svět prostě nezačne fungovat tak, jak pokládáte za správné

Když cítíte, že to, co se děje, není zcela správné, překonejte to. Realita prostě nezačne fungovat podle vašich představ a lidé se nepřestanou chovat hloupě. Nenechte se vyvést z míry tím, že se občas na někoho utrhnou nebo že se nechovají racionálně. Vaše názory a to, jak svět funguje, nemusí být vždy v souladu, není ale třeba se tím nechat rozzuřit. Zkrátka a dobře, každý z nás je občas svědkem něčeho, co není spravedlivé. Realita nás neposlouchá.

2. Vztek není tak špatná věc, jak jste si mysleli

Vztek není tak hrozný. Může být dobrým zdrojem energie ke změně – Gándí a Martin Luther King by mohli vyprávět. Vztek ale nesmí být tím jediným zdrojem vaší energie, protože to by dlouhodobě nefungovalo. Proto potřebujete čerpat i z ostatních emocí. Klíčovým poznatkem je, že vztek rozhodně není takovým nepřítelem, jak si lidé často myslí. Abyste se mohli nad vztek povznést, je třeba si tohle uvědomit. Nejste monstrum a ani s vámi není něco špatně, když jste čas od času naštvaní. Nechte naštvanost, aby vás poháněla a dodala vám energii pro změny k lepšímu.

3. Snažit se řídit svůj vztek moc nepomáhá, zkuste si místo toho položit správné otázky

Snahy o ovládnutí vzteku vedou nakonec často jen k tomu, že budete zametat problémy pod koberec. Přestaňte potlačovat své emoce a soustřeďte se na původní příčinu toho, proč jste naštvaní. Buďte k sobě upřímní a zkuste odhalit, co je původní emocí – vztek je často pouhým následkem strachu, nebo nějaké jiné emoce. Touto původní emocí může být pocit viny, smutek nebo odmítnutí. Pokuste se na to přijít, odhalte prvotní příčinu.

-jk-

Zdroj: Addicted2Success - web věnovaný osobnímu rozvoji a úspěchu v podnikání i životě
Zobrazit přehled článků ze zdroje Addicted2Success