Trendy v řízení talentů pro rok 2012

Ilustrační snímek

Období ekonomické krize a recese ovlivnilo mimo jiné také pohled na práci a pracoviště. Objevují se tak nové trendy, které by firemní lídři měli zavádět do praxe, chtějí-li podpořit další růst svých organizací. Server Talent Management shrnul pět nejsilnějších trendů v řízení lidí pro rok 2012.

1. Další posun od manažerských principů k vůdcovským

Tradiční systém řízení lidí založený na příkazech a kontrole se ukazuje být stále méně efektivní. Současné řízení je třeba stavět na hodnotách, jako je spolupráce a společný cíl.

2. Firemní kultura jako nástroj rozvoje byznysu

Nejúspěšnější firmy světa investují daleko více než do marketingu do budování udržitelné kultury. Pověst zaměstnavatele, který pečuje o své zaměstnance je nenahraditelnou reklamou.

3. Diverzita

Ukazuje se, že firmy potřebují ve svých řadách zaměstnance, kteří budou reprezentovat lidi, jež chce firma oslovit svými výrobky či službami. Tlak na zapojení více žen do vedení firem, který sílí na úrovni celé Evropské unie, ovlivní o ostatní oblasti světa.

4. Posílení virtuální spolupráce

Informační technologie a nově především sociální sítě usnadní udržování vztahů se současnými i bývalými zaměstnanci.

5. Plošší hierarchie organizace

Zaměstnanci vědí, že k úspěchu potřebují spolupracovat s kolegy, méně je však již bude zajímat, kam tito lidé zapadají v hierarchii firmy. Důležitější bude, co kdo ví a umí.

-kk-

Zdroj: Talent Management - portál amerického časopisu zaměřeného na řízení talentů
Zobrazit přehled článků ze zdroje Talent Management