Trendy v projektovém řízení pro rok 2016

Ilustrační snímek

Co můžeme letos očekávat v odvětví projektového řízení? Podle serveru Project Times to bude především důkladnější práce s daty a moderními technologiemi, ale i větší důraz na pružnost a spolupráci.

1. Internet věcí a big data

Tzv. Internet of Things (IoT) patří k nejrychleji rostoucím odvětvím světové ekonomiky. Spočívá v propojování nejrůznějších zařízení a technologií pomocí internetu. Spolu s tím, jak poroste počet těchto zařízení, poroste i objem dat, která budou produkovat. Analýzou těchto dat mohou firmy snadněji odhalit nedostatky ve svých projektech a dosáhnout vyšší efektivity. Projektoví manažeři tak budou daleko více pracovat s daty.

2. Mobilita

Stále více členů projektových týmů nepracuje na jednom místě a tento trend bude i nadále pokračovat. Posílí tudíž i využití cloudových projektových nástrojů a mobilních aplikací, k nimž budou moci pracovníci přistupovat kdykoli a odkudkoli. Zároveň budou muset zdokonalit svou schopnost plánování času a komunikace na dálku.

3. Certifikace projektových manažerů

Firmy mají zájem o seriózní projektové manažery, kteří skutečně ovládají svou práci. Jelikož se dnes za projektového manažera může označit prakticky kdokoli od sekretářky po uklízečku, roste poptávka po projektových manažerech, kteří mohou svou odbornost doložit certifikací. Bude i nadále přibývat inzerátů s požadavkem na doložení vzdělání v oboru projektového managementu.

4. Agilní a pružné řízení

Agilní metody již nejsou jen doménou IT. Pronikly do projektového managementu ve všech oborech a budou i nadále posilovat. Trend zájmu o rychlé a průběžné plnění cílů projektů je velmi silný.

5. Týmová práce

Základem agilního řízení projektů je týmová práce. Tým pravidelně vyhodnocuje svou práci a upravuje své postupy, aby byly co nejefektivnější. Týmem se však přestává myslet jen samotná skupina pracovníků, kteří realizují určitý projekt. Patří sem i další interní i externí zúčastněné strany. Spolupráce mezi všemi zúčastněnými stranami a klienty bude stále užší.

-kk-

Zdroj: Project Times - americký server a komunita z oblasti projektového řízení
Zobrazit přehled článků ze zdroje Project Times