Tréma na scéně: Je to bitva hormonů

Ilustrační snímek

Dokonce i ty největší hudební, politické a podnikatelské hvězdy cítí úzkost, když mají vystoupit na prkna pódia nebo když se mají pustit do debaty. Dokonce i Warren Buffett říká, že na začátku své kariéry trpěl ohromnou trémou a nervozitou, když měl někde mluvit. Hip-hopová hvězda Jay Z trému také dobře zná. Zcela jistě tak nejste jedinými, kdo by z mluvení před lidmi měl obavy a cítil trému, utěšuje nás web presentationmagazine.com.

Tréma z veřejného vystupování má dvě části. První jsou psychologické spouštěče (to, co si myslíte) a druhá fyziologické reakce (to, jak reaguje vaše tělo).

Když mozek vnímá příležitost jako hrozbu

Před každým důležitým vystoupením máme tendenci se obávat, že nebudeme dostatečně připraveni a že nemáme dostatek času na doladění celé prezentace. Bude to vypadat špatně, budeme neúspěšní a pokazíme to – to jsou naše myšlenky. Dýchání je mělké a cítíme se příšerně. Srdce bije rychleji. V těle se objevuje proud hormonů, což má za následek sérii fyziologických reakcí. Svaly na krku a zádech se stáhnou. Ruce a nohy se mohou začít třást a dlaně se začínají potit. Tělo se zkrátka připravuje na to, že bude muset čelit útoku. Takto vzniká úzkost před veřejným vystoupením. Když to na vás padne, nesmíte začít mluvit zbrkle a dejte pozor na to, abyste neztratili oční kontakt se svým publikem. Udělejte vše pro to, abyste vydrželi. Zhluboka se nadechněte, udělejte krátkou pauzu nebo se napijte vody.

Jiné hormony vás naopak uklidní

To, co spouští ty nepříjemné příznaky, nijak neovlivníte. Amygdala zkrátka posoudí vaši řeč jako určitou hrozbu. A následky nijak ovládnout nemůžete. Jsou však dvě skupiny hormonů. Jedny jsou pro vás špatné, druhé ne. Pomozte proto svému mozku, aby začal produkovat tři prospěšné hormony: endorfiny, dopamin a serotonin. Díky nim se budete cítit lépe a sebejistěji. Existují techniky, které podporují uvolňování těchto hormonů. Musíte objevit tu, která bude fungovat na vás.

Přečtěte si další články:

-jk-

Zdroj: Presentation Magazine - portál věnovaný prezetacím a veřejnému vystupování
Zobrazit přehled článků ze zdroje Presentation Magazine