To chce klid

Perfekcionisté berou život velmi vážně. Neustále kontrolují a ujišťují se, zda se ubírají správnou cestou. Mají rádi jasné cíle, pravidla a hmatatelné výsledky. Neradi delegují práci ze strachu, že druzí nedokáží udržet jejich vysoké standardy. Pokud již delegují, stávají se z nich mikromanažeři, kteří neustále sledují druhé.

S perfekcionismem souvisí také zvýšený stres. Tito lidé proto mají tendenci k vyhoření. Stanovují si příliš vysoká, často i nereálná, měřítka pro sebe, ale i své okolí. Mají sklon přemýšlet negativně a znevažovat vlastní úspěchy. Nechtějí však vypadat slabě a odmítají požádat o pomoc, i když ji potřebují.

Typická je dále snaha zavděčit se ostatním a strach z konfrontace nebo konfliktu. Perfekcionistovi se tak může stát, že stráví život neustále milým chováním k druhým, ale nikdy nepotěší sám sebe.

Pokud jste sami perfekcionisté, měli byste zvolnit. Snažte se užívat více zábavy, více se smát a pochopit, že vynikající výsledky jsou mnohem reálnější než perfekcionismus.

-kk-

Zdroj: Changeboard - informace ze světa personalistiky
Zobrazit přehled článků ze zdroje Changeboard