Tipy pro vedoucího týmu: Jak zamezit propadu produktivity o svátcích

S blížícími se vánočními svátky pracovní nasazení obvykle prudce klesá. I když práce je mnohdy více než v jiných částech roku, mnoho manažerů se během prosince potýká s propadem produktivity podřízených. Zde je několik tipů, jak s tímto fenoménem nejlépe naložit.

Ilustrační snímek

Flexibilní formy práce

Podle serveru Inc.com není nutně nejlepším řešením tlačit na zaměstnance, aby více pracovali a chodili včas a neustále je kontrolovat. Paradoxně může být přínosnější dát zaměstnancům před svátky a během nich více flexibility.

Někteří budou například z domova pracovat lépe než v kanceláři. Někteří si během několika volných dní vyřídí věci, které jim leží na srdci, a následně se s větší vervou pustí do práce. Popřemýšlejte nad tím, jestli by nějaká forma pružnější práce nevyhovovala i vašemu týmu.

Přesun odměn na nový rok

Vánoce jsou tradičně čas, kdy se dávají odměny. V prosinci je mnoho zaměstnanců odměňováno na základě čtvrtletních nebo půlročních výsledků. Zamyslete se ale, jestli by nebylo od věci přesunout alespoň částečně vyplácení odměn na leden a zahrnout do hodnocení také období před svátky a během nich.

Rozdělení rolí a konkrétní úkoly

K dosažení plného pracovního nasazení během svátků je vhodné přistoupit ke konkrétnějším požadavkům na jednotlivé zaměstnance. Jestliže mají členové vašeho týmu určité dlouhodobé úkoly, může se stát, že v období svátků z vlastní vůle takříkajíc vypustí. Proto je dobré zaúkolovat podřízené v tomto období konkrétněji.

Vytyčte krátkodobé cíle pro období svátků, rozdělte role, zadejte dílčí úkoly a vyžadujte dodání výsledků v krátkých časových horizontech. Tím, že se budou zaměřovat na konkrétní krátkodobé úkoly, se vaši zaměstnanci budou moci na práci více soustředit.

-mm-

Zdroj: Inc.com - portál amerického magazínu Inc. pro začínajcí podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Inc.com