Tipy pro time management matek-podnikatelek

Matky-podnikatelky se snaží vychovávat děti a zvládat i firmu a bývají obvykle velmi vytížené. Měly by podle odborníků pracovat „chytřeji“: nestačí jen věci dělat, musí dělat ty správné.

Malá část toho, co děláte, má zásadní vliv na vaši rodinu nebo firmu. Udělejte si proto seznam všeho, co je třeba udělat a věnujte větší pozornost věcem, díky kterým dosáhnete silnějšího efektu.

 

Namísto toho, abyste přistupovaly ke každému pracovnímu dni jako k velkému bloku času, rozdělte jej do různých typů práce. Vyhraďte si trochu času pro telefonáty, e-maily a velkou část času pro projekty.

 

Pozor ale na jednu věc: když zvažujete hodnotu jednotlivých položek seznamu, velké projekty se budou zdát vždy důležitější než například to, že byste si měla zacvičit nebo chvilku věnovat hře s vaší ratolestí. Je potřeba získat správnou perspektivu. Vytvořte si několik sektorů, které budou představovat nejdůležitější část vašeho života: Třeba

 

-rodina,

-práce,

-vy sama.

 

Trik, jak vybalancovat program matky-podnikatelky je mít při plánování svých dnů určitou strategii. Zvýrazněte tři věci a rezervujte si čas pro každou kategorii, kterou jste zvolila. Určete, co ten den uděláte pro sebe (procházka, zacvičíte si), práci (hovory, schůzky, projekty) a rodinu.

 

Je třeba trávit nejvíce času na věcech, jejichž dotažení bude mít v každé kategorii největší efekt a nejméně na těch, které mohou nějaký ten čas počkat.

 

Respektování vašeho času také znamená dodržovat to, co si určíte. Když pracujete, opravdu pracujte. Když jste s dětmi, nekontrolujte telefon nebo e-maily. Díky takovým pravidlům najdete určitou úlevu. A zjistíte, že jste produktivnější než kdy jindy při práci i v ostatních sférách vašeho života.

 

Tip na konec: Poslední klíč k úspěchu je umět se zasmát, když celý váš plán „rupne“, což se pravděpodobně bude často stávat.


-av-

Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com