Tipy pro řízení stresu před odletem na dovolenou

Dovolená by měla být relaxací, někdy nám ji však mohou znepříjemnit problémy spojené s cestováním. Je proto třeba připravit se na scénáře, které mohou nastat, a zbytečně si nekazit volné dny stresem. Může se například stát, že dojde k odložení nebo zpoždění vašeho letu. Pro takový případ byste si měli před odchodem z domova uložit do mobilního telefonu spojení na rezervační oddělení příslušných aerolinek. Vyhnete se tak nervozitě ve frontě, kde budou vaši spolucestující požadovat změnu rezervace. Stejně vám může posloužit i přenosný počítač.

Dlouhé čekání

Dlouhé čekání na odlet může být frustrující, zejména pokud cestujete s dětmi. Připravte se proto na možnost, že budete čekat. Přineste si čtení, DVD pro váš počítač a další věci, které vám ukrátí čekání. Ideální je vybrat si první let daného dne. Čím dřívější let si vyberete, tím kratší dobu budete muset čekat v případě zpoždění. Budete-li přestupovat, plánujte další lety s dostatečnou časovou rezervou.

Ztracená zavazadla

Ztracení zavazadel je zvláště nepříjemné při cestování do míst s odlišným klimatem, která vyžadují změnu oblečení. Totéž platí, když letíte na důležitou obchodní schůzku. Na tento problém se nejlépe připravíte, když si do příručního zavazadla přibalíte kromě základních věcí, jako jsou doklady nebo léky, i toaletní potřeby a náhradní oblečení. Zároveň je však třeba myslet na velikostní a váhový limit příručního zavazadla.

Nepříjemní lidé

Cestování vzbuzuje stres u všech zúčastněných – od cestujících po zaměstnance aerolinek. Stačí přitom jeden nepříjemný člověk, aby způsobil podráždění všech. Snažte se proto zachovat klid, být slušný a neobracet svou frustraci k personálu. Uvědomte si, že zpoždění či zrušení vašeho letu není jejich chyba a nemohou s tím nic dělat. Hledejte společné řešení jako spojenci.

Přijměte realitu

Pokud selže i plánování předem, držte se několika pravidel, jak zachovat co největší klid. Dávejte si například pozor na alkohol, který vám při čekání může způsobit více škody než užitku. Raději vyzkoušejte dechová cvičení nebo jednoduchou meditaci. Opakujte si, že je třeba nepropadat panice. Představujte si, jak to bude vypadat, až na dovolenou dorazíte. Přijměte skutečnost, že někdy nemůžete dělat nic, a tudíž nemá ani smysl se tím stresovat.

-kk-

Zdroj: EverydayHealth.com - Jeden z největších amerických portálů o zdraví.
Zobrazit přehled článků ze zdroje EverydayHealth.com