Tipy pro lepší týmovou práci na dálku

V týmech, které pracují na dálku, klesá produktivita především kvůli nejasným požadavkům manažerů a nejasným měřítkům produktivity. Není tedy pravda, že by hlavní příčinou bylo to, že členové těchto týmu pracují z domova nebo na různých pracovištích. Píše o tom alespoň zajímavý článek, který nedávno zveřejnil server Fastcompany.com. Jak tedy zajistit, aby váš virtuální tým pracoval produktivně?

Ujasněte si cíle

Se všemi členy týmu si společně definujte cíle. Ujasněte si, co si představujete pod dobře fungujícím týmem – co a jak často to bude vyžadovat. Naplánujte si individuální schůzky a také dny, kdy se všichni budete scházet v kanceláři. Při setkáních tváří v tvář řešte optimalizaci procesů práce na dálku, obavy a otázky jednotlivých členů týmu.

Buďte co nejvíce konkrétní

Když budete mít specificky definované výstupy ohledně obsahu práce, její kvality a časového rozvrhu, nemusí vás zajímat, zda se někdo „doma fláká“. Nemůžete získat něco, co nedokážete změřit.

Domluvte se na dnech, kdy umožníte práci z domova

Zaměřte se na to, kdy budou konkrétní lidé moci pracovat z domova tak, aby se na pracovišti vždy potkávali ti správní lidé ve správnou dobu. Ujistěte se, že každý, kdo pracuje z domova, má jasné instrukce, co má udělat.

Dobře zvažte, zda povolit práci z domova v pátek

Pokud máte ověřeno, že vaši lidé při práci z domova bez problémů plní své úkoly, můžete je nechat pracovat z domova i v pátek. Pokud však bojujete s produktivitou, je pátek ten nejméně vhodný den. Raději využijte pátky jako dny týmové práce v kanceláři.

Nabídněte práci z domova v pondělí

Zkuste nechat své lidi nerušeně začít týden prací z domova. Odstartujte například telekonferencí, kdy si připomenete týdenní priority a umožněte členům týmu, aby si v klidu naplánovali celý týden.

Zajistěte pružnou pracovní dobu

Možnost práce z domova by neměla znamenat, že svým lidem naplánujete, co mají doma dělat v každou konkrétní hodinu či dokonce minutu. Jejím smyslem je nabídnout flexibilitu a ukázat důvěru v to, že zvládnou své úkoly sami.

-kk-

Zdroj: Fast Company - portál předního amerického magazínu pro manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje Fast Company