Tipy od experta z FBI (1/2): Bez důvěry se nikam nedostanete

V současné době čelíme velké krizi důvěry mezi lidmi, která se odráží ve všech sférách našich životů. Méně komunikujeme tváří v tvář, máme méně přátel a často nevěříme ani svým nejbližším. Platí to i v pracovních vztazích. Pokud spolu mají lidé úspěšně pracovat, musejí si věřit. Jak ale vybudovat vzájemnou důvěru?

Ilustrační snímek

Robin Dreeke strávil několik desetiletí jako agent FBI. Ví, jak si získat důvěru druhých. Ve své knize The Code of Trust: An American Counterintelligence Expert’s Five Rules to Lead and Succeed (Kodex důvěry: Pět pravidel amerického experta na kontrašpionáž o tom, jak vést a uspět), sdílel několik tipů – a některé z nich probral i v rozhovoru pro Wharton School of Business na univerzitě v Pensylvánii.

Co ho roky trénování amerických špionů a boje s cizími naučily? Říká, že nejde jen o to, aby člověk někoho přesvědčil k určité aktivitě, ale spíše o to, skutečně inspirovat druhé, aby tuto aktivitu sami chtěli dělat. V kontrarozvědce šlo také o to, jak lidi pomocí inspirace a vedení rozmluvit. V každé interakci bylo z hlediska strategie klíčové právě získání důvěry.

Určete si cíle a pak se řiďte tím, co si přejí ostatní

Nejprve si potřebujete ujasnit své vlastní cíle. Určete si tedy priority – ale pak na nich nelpěte. Protože hlavně potřebujete znát priority ostatních. Musíte je pochopit, musíte se dozvědět o jejich potřebách, snech a aspiracích. O všech – o těch pracovních i osobních, dlouhodobých i krátkodobých.

Pak o těchto potřebách mluvte a také ukažte, jak byste mohli poskytnout prostředky k jejich naplnění. Tak si získáte důvěru. Klíčovým faktorem však není očekávat jakoukoli reciprocitu, nepočítejte s ničím na oplátku. Vedení ostatních je také často věcí nabídky zdrojů k dosažení jejich cílů.

Toto jsou naprosto základní předpoklady budování důvěry. Na konkrétní doporučení, jak si získat důvěru jako spolupracovník a lídr, se blíže podíváme v druhém díle článku.

Kniha

Dreeke, Robin a Stauth, Cameron: The Code of Trust: An American Counterintelligence Expert’s Five Rules to Lead and Succeed. St. Martin's Press, 2017, 384 stran

-jk-

Zdroj: Knowledge@Wharton - odborný portál přední světové obchodní školy Wharton při University of Pennsylvania
Zobrazit přehled článků ze zdroje Knowledge@Wharton

Články v sérii

Aktuální

Tipy od experta z FBI (1/2): Bez důvěry se nikam nedostanete

Aktuální

Tipy od experta z FBI (2/2): 4 kroky k vybudování důvěry