Tipy, jak lépe poznat svůj tým

Ilustrační snímek

Z pohledu vedoucího i člena týmu platí jedno společné pravidlo – čím lépe poznáte svůj tým, tím lépe můžete fungovat. Jako vedoucí však máte za fungování týmu větší odpovědnost a měli byste jít podřízeným příkladem. Co tedy můžete udělat pro to, abyste se o svých lidech dozvěděli každý den něco víc? Začněte tím, že si uděláte čas, abyste svůj tým mohli poznat a budete se cíleně snažit zlepšit v následujících oblastech.

Zájem o podřízené

Manažer by měl být přirozeně zvědavý a chtít se dozvědět, s kým pracuje. Ptejte se proto svých lidí, co je přivedlo do vašeho týmu, co dělali dříve, co je motivuje, aby zůstali. Pomůže vám to pochopit jejich uvažování, preference a zájmy.

Uznání a respekt

Na uznání se často zapomíná, a přitom je to základní předpoklad úspěšné spolupráce. Děkujte a chvalte častěji. Čím více své lidi poznáte, tím lépe jim budete moci poděkovat a ukázat svůj respekt. Uvědomte si, že každý si zaslouží respekt za dobrou práci, kterou odvádí, i když je to osobnostně jiný člověk než vy.

Pomoc z obou stran

Vedoucí týmu by měl umět nabídnout pomoc, ale také ji přijmout. Tím, že necháte své podřízené, aby vám pomohli, se o nich hodně dozvíte. Nebojte se požádat o pomoc, když ji potřebujete. Není to projev slabosti, ale zcela naopak. Čím lépe se budete znát, tím lépe budete vědět, kdy kdo z vás potřebuje pomoc a nabídka i přijímání pomoci bude přirozenější.

Empatie

Rozvíjejte svou schopnost naslouchat, porozumět a podpořit druhé. Vaši podřízení k vám pak budou otevřenější. Často pouze potřebují vidět, že je vyslechnete a vyjádříte pochopení. Nemusíte znát všechny odpovědi ani okamžitá řešení.

-kk-

Zdroj: Recruiter.co.uk - portál odborného britského časopisu pro specialisty náboru
Zobrazit přehled článků ze zdroje Recruiter.co.uk