Time Management jako rituál: Stačí 18 minut denně

3118719
Ilustrační snímek

Řada z nás začíná pracovní den s vědomím, že nedokáže splnit všechny úkoly, které má před sebou. To, jak využijeme svůj pracovní čas, je proto skutečně strategickým rozhodnutím. Rozhodnutí či pouze teoretická znalost pravidel efektivního plánování času však nestačí, je třeba vytvořit si určitý rituál časově efektivního chování. Stačí k tomu tři kroky a 18 minut denně.

1. Vytvořte si denní plán (5 minut ráno)

Než ráno zapnete počítač, napište si na papír nejdůležitější úkoly dne a vyčleňte jim určité časové bloky. Nejnáročnějším úkolům se věnujte hned ráno. Chcete-li něco udělat, rozhodněte se, kdy a kde přesně to uděláte. Jinak to vymažte ze svého seznamu úkolů.

2. Obnovte ztracené soustředění (1 minuta každou hodinu)

Nastavte si hodinky, počítač nebo mobilní telefon na zvonění po hodinových intervalech. Při zazvonění se vždy zhluboka nadechněte, prohlédněte svůj seznam úkolů a zhodnoťte, zda jste poslední hodinu strávili efektivně. Pak se znovu soustřeďte na další hodinu.

3. Zhodnoťte uplynulý den (5 minut odpoledne)

Vypněte počítač a zhodnoťte, co se vám během dne dařilo. Kde jste naopak zaznamenali nejvíce vyrušení? Podle toho se učte lépe organizovat svůj den.

-kk-

Zdroj: Psychology Today - americký portál a komunita odborníků z oblasti psychologie
Zobrazit přehled článků ze zdroje Psychology Today