Test: Umíte pochválit?

Ilustrační snímek

Manažeři často přehlížejí každodenní příležitosti, jak vyjádřit uznání svým podřízeným a kolegům. Není to škoda? Server Incentive Magazine nedávno zveřejnil krátký test, v němž si můžete ověřit, zda i vy patříte k těm, kteří nevidí příležitosti k pochvale. Odpovědi na otázky, jejichž autorem je prezident americké organizace Recognition Management Institute Roy Saunderson, vám pomohou odhalit možnosti vašeho dalšího manažerského rozvoje.

1. Jste příliš rigidní? To, že ve firmě máte formální program pro hodnocení zaměstnanců, neznamená, že nemůžete své lidi pochválit mimo období výročního hodnocení výkonnosti.

2. Jste příliš neosobní? Chcete-li někoho pochválit, chvalte veřejně a konkrétně. Klidně na chvíli přerušte práci, sejděte se se svým týmem a popovídejte si o úspěších všech členů.

3. Spoléháte příliš na technologie? Pokud chválíte své lidi jen e-mailem nebo prostřednictvím sociální sítě, je to stále neosobní. Hledejte příležitosti pro setkání tváří v tvář.

4. Umíte poděkovat? Manažer by neměl brát úsilí svých lidí jako samozřejmost. Naopak by si měl všímat, co dělají navíc a děkovat za to.

5. Máte dny, kdy nikoho nepochválíte? Pak jsou to ztracené dny a brzy ztratíte i své lidi.

6. Chválíte písemně? Formální písemné poděkování je stále v kurzu, ideálně napsané vlastní rukou.

7. Chválíte včas? Vaše pochvalná slova by měla zaznít co nejdříve. Máte-li tendenci zapomínat, zkuste si každé ráno vyčlenit pár minut na přemýšlení o tom, koho byste měli pochválit.

8. Obáváte se přechválení? Upřímné vyjádření pochvaly není, na rozdíl od materiálních odměn, nikdy na škodu.

-kk-

Zdroj: Incentive Magazine - magazín zabývající se zaměstnaneckými výhodami a motivací.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Incentive Magazine