Test: Jste závislí na práci?

Ilustrační snímek

Workoholismus je závislost jako každá jiná, a tudíž je velmi nebezpečný. V dnešní době globalizace a mizejících hranic mezi prací a soukromým životem je navíc riziko workoholismu stále vyšší. Díky počítačům a mobilům jsme stále na příjmu. Můžeme pracovat kdykoli a odkudkoli, což by však nemělo znamenat pracovat stále. Jak tedy zjistit, zda již máte skutečný problém se závislostí na práci?

Na tuto otázku se zaměřili odborníci z fakulty psychologie University of Bergen v Norsku. Ve spolupráci s kolegy z britské Nottingham Trent University vytvořili nástroj pro měření závislosti na práci s názvem Bergen Work Addiction Scale, který je první svého druhu na světě. Předností tohoto měřítka je, že vychází z klíčových kritérií uplatňovaných při diagnostice ostatních závislostí. Poprvé bylo představeno v rámci studie závislosti na práci publikované v časopise Scandinavian Journal of Psychology. Na jeho vzniku se podílelo více než 12 tisíc Norů pracujících v 25 odvětvích.

Odpovězte na 7 otázek

Bergen Work Addiction Scale nabízí možnost otestovat si míru svého workoholismu. Odráží sedm základních prvků závislosti: salience (míra důležitosti určité aktivity), změna nálady, tolerance, abstinenční příznaky, konflikt, relaps a problémy.

Skládá se ze sedmi otázek, na které si můžete odpovědět: nikdy (1 bod), zřídka (2 body), někdy (3 body), často (4 body) a vždy (5 bodů). Pokud odpovíte „často“ nebo „vždy“ čtyřikrát a více, jste s velkou pravděpodobností workoholik a měli byste s tím začít něco dělat.

  1. Salience: Přemýšlíte, jak si vyčlenit více času na práci.

  2. Změna nálady: Trávíte prací více času, než jste původně zamýšleli.

  3. Tolerance: Pracujete více, abyste snížili pocity viny, úzkosti, bezmoci a deprese.

  4. Abstinenční příznaky: Neposloucháte ostatní, kteří vám radí zvolnit pracovní tempo.

  5. Konflikt: Jste se stresu, když nemůžete pracovat.

  6. Relaps: Odkládáte své koníčky, volnočasové aktivity a pohyb kvůli práci.

  7. Problémy: Pracujte tolik, že to škodí vašemu zdraví.

-kk-

Zdroj: University of Bergen - server přední norské univerzity
Zobrazit přehled článků ze zdroje University of Bergen