Test: Jste dobrý týmový hráč?

Ilustrační snímek

Ze všech stran slyšíme, jak důležité je být týmovým hráčem. Co to ale přesně obnáší a jste opravdu dobrými týmovými hráči? Na tyto otázky vám pomůže odpovědět malý text, který jsme pro vás připravili ve spolupráci se serverem Lifehack.org. Přečtěte si následujících deset vlastností dobrých týmových hráčů a u každé z nich si zapiště nebo vybavte alespoň jednu situaci, kdy jste se zachovali stejně. Pokud vás v některém z případů nic nepadne, hned získáte inspiraci, v čem se zlepšit.

1. Spolehlivost

Na dobrého týmového hráče se ostatní mohou vždy spolehnout. Plní své úkoly poctivě a včas. Své případné neúspěchy nenechá ovlivnit výsledek celého týmu.

2. Schopnost učit se z chyb

Dobrý týmový hráč se nebojí chyb, umí se z nich poučit. Vnímá chyby jako příležitosti k rozvoji a odhalování cest, jak úspěšně plnit úkoly.

3. Sdílení informací

Týmový hráč nenahlíží na své spolupracovníky podezřívavě nebo dokonce s nenávistí. Chápe, že sdílení informací pomáhá řešit problémy. Nemyslí si, že ostatní všechno vědí. Rád se podělí o své znalosti a zkušenosti.

4. Vlastní názor

Být týmovým hráčem a mít vlastní názor se vzájemně nevylučuje, naopak je to velmi důležité. Dobrý týmový hráč jen nepřijímá instrukce, ale přemýšlí nad svou prací a přichází s návrhy, jak ji zefektivnit pro dobro celého týmu.

5. Schopnost nechat mluvit i ostatní

Dobrý týmový hráč respektuje právo ostatních na vlastní názor a jeho vyjádření. Nesnaží se například dominovat poradám.

6. Pozitivní přístup

Dobrý týmový hráč nevidí ve všem jen samá negativa. Negativní tendence považuje za destruktivní. Umí přispět pozitivně tam, kde pesimističtí kolegové nevidí řešení.

7. Pochopení práce v týmu

Introvertní členové týmů například raději pracují v klidu a o samotě. Jsou-li však dobrými týmovými hráči, pak vědí, že práce v týmu vyžaduje i efektivní komunikaci s ostatními a nevyhýbají se jí.

8. Schopnost říci „ne“

Dobrý týmový hráč nesouhlasí se všemi úkoly jen proto, aby se zalíbil. Umí odmítnout, pokud by již daný objem práce nemohl zvládnout nebo pokud se jedná o úkol, pro který nemá potřebné dovednosti. Své ne si umí zdůvodnit.

9. Řešení problémů

Dobrý týmový hráč si nestěžuje na problémy a nehledá, koho by z nich obvinil. Raději hledá cesty, jak je vyřešit a poučit se z chyb. Neodkládá také řešení složitých věcí na neurčito a nedoufá, že se na ně zapomene.

10. Risk (a zisk)

Dobrý týmový hráč jen nesedí a nečeká, co se stane nebo co udělají ostatní. Umí využít příležitost, i když to vyžaduje chvilkové nepohodlí. Nebojí se riskovat, protože případná chyba není nic tak strašného.

-kk-

Zdroj: Lifehack - americký server zaměřený na různé aspekty zlepšování kvality života
Zobrazit přehled článků ze zdroje Lifehack