Technologie vyžadují novou pracovní etiketu

S tím, jak se technologie stala součástí pracovního života, je nutné, aby si lidé uvědomovali a dodržovali nová nepsaná pravidla.  

Několik tipů:

- Vibrace na telefonu mají smysl jen, když jej máte v kapse. Je výborné, když nerušíte pracovní okolí svými vyzváněcími melodiemi. Zapnuté vibrace a telefon na stole ale také není moc ohleduplná volba.

- Na toaletách nepoužívejte iPhone ani BlackBerry. Telefonování je v těchto prostorách jasné „ne“. Osoba, se kterou byste hovořili jistě nechce slyšet splachování toalet a echo hlasů, které se od dlaždic odráží. Ťukání do klávesnice ale bude také dobře slyšet a kdo si bude chtít podat ruku s někým, jehož telefon je používán na záchodě?

- Neblogujte o svých kolezích. V dnešní době má kdekdo blog a bez ohledu na téma, si najde své publikum. I když je zamčen, a může ho tak vidět jen omezený okruh lidí, nemůžete zamezit zkopírování textů a jejich duplikaci jinde. Pomluvy si tak mohou snadno najít cestu k nesprávné osobě.

- Sundávejte si sluchátka během konverzace. Přenosné MP3 přehrávače mohou trochu vylepšit jinak stresující pracovní den. Samozřejmostí je mít hudbu natolik potichu, aby nerušila nikoho v okolí. Nezapomínejte si ale také sundat z uší sluchátka, když budete s někým hovořit. Tato osoba totiž nedokáže poznat, zda jste stisknuli tlačítko pauzy a může si myslet, že jí nevěnujete plnou pozornost.

- Používejte bezdrátová sluchátka s opatrností. Pokud budete hovořit potichu, můžete si ušetřit řadu nepříjemných trapasů.

- Dejte kolegům vědět, když budete pracovat z domova. Pokud můžete pracovat z domova, sdělte vašim kolegům, pokud pro příští den zvolíte tuto možnost. Když se rozhodnete na poslední chvíli, pošlete e-mail nebo krátce zavolejte.

- Nespoléhejte se vždy jen na technologii, není všemocná. E-maily, hlasové schránky i SMS nemohou vždy nahradit osobní nebo telefonickou konverzaci. E-maily a hlasové zprávy se mohou ztratit nebo je někdo může omylem smazat.  

-av-

Zdroj: CareerBuilder - největší americký portál s nabídkami zaměstnání
Zobrazit přehled článků ze zdroje CareerBuilder