Technologie: Klíč k překonání stárnutí populace

Populace stárne. Pokročilé zdravotnictví nám sice přinese více nezávislosti, ale určitá závislost přetrvá. Může se to změnit, když dostupné dovednosti budou odpovídat potřebám vývoje ekonomiky.

Medicínské inovace lidem umožňují žít déle a také zůstat zdraví déle. Brzy možná dokonce uvidíme počátky umělé inteligence, která nám pomůže starat se o staré lidi. Postarat se o rostoucí počet křehkých a závislých lidí tak možná bude daleko snadnější.

Ilustrační snímek

Ukazuje se, že nárůst produktivity zpomaluje navzdory rapidnímu technologickému pokroku. Zároveň dokonce i tehdy, když se produktivita zvyšuje, zůstávají někteří lidé v produktivním věku nezaměstnaní.

Technologie rozšiřují některé naše zdroje

Internetové připojení a technologie nám umožňují využívat naše volné kapacity, jako jsou čas nebo zájem, v sektorech kde je hlad po pracovnících. Jak společnosti stárnou, je potřeba více pracovníků v oblasti komunitních, sociálních a osobních služeb.

Existuje dokonce startup v Číně, inspirovaný společností Uber, který propojuje lidi s volným časem se starými lidmi, kteří potřebují péči. Technologie tedy umožňuje lidem nejrůznějšího věku pracovat efektivněji a vytvářet tak větší hodnotu.

Když starší lidé mohou pracovat déle, je to dobré pro ekonomiku i pro ně samé. Má to příznivý vliv na jejich psychické zdraví. Také budou mít pocit, že někam patří, tvrdí článek na webu obchodní školy INSEAD.

Politiky se budou muset změnit

Před námi je institucionální výzva: očekávaný věk dožití se zvyšuje, v mnoha zemích však regulace nutí k odchodu do důchodu lidi, kteří by stále mohli být produktivní. Věk 65 let je pro odchod do důchody mnohdy Stanoven nahodile. Reforma penzijních systémů, nebo aspoň některých jejich parametrů, by zcela jistě pomohla vytvořit ty správné pobídky. Pracovníci pak budou pokračovat v práci, dokud budou moci.  

-jk-

Zdroj: INSEAD Knowledge - znalostní portál mezinárodní MBA školy INSEAD
Zobrazit přehled článků ze zdroje INSEAD Knowledge

Články v sérii

Aktuální

Zachrání technologie stárnoucí společnost?

Aktuální

Technologie: Klíč k překonání stárnutí populace