Technika „Pomodoro“: Jak vám může pomoci s produktivitou

Každý by chtěl být produktivnější. A v dnešní době, definované neustálým přívalem informací a podnětů, bývá těžké se soustředit na hlubokou práci. Jedním s triků, jak s těmito lákadly bojovat, je takzvaná technika „Pomodoro“. Ta může pomoci při práci jak vytíženým manažerům, tak i řadovým pracovníkům.

Ilustrační snímek

Co to technika „Pomodoro“ je?

Jak uvádí The Muse, techniku „Pomodoro“ vynalezl v 80. letech italský student Francesco Cirillo. Ten měl problém se soustředit na učení. A proto přišel s technikou, kdy si rozdělil úseky učení na 25-minutové bloky. V rámci jednoho bloku se vždy soustředil na práci na jednom projektu nebo na učení jednoho tématu. A po 25 minutách si udělal pětiminutovou přestávku. Zjistil tak, že mu tolik neupadá pozornost a že pravidelnými přestávkami se udržuje po dlouhou dobu bdělý a soustředěný.

A proč se technika jmenuje „Pomodoro“? Jedná se o italský výraz pro rajče. Cirillo totiž používal k měření časových úseků kuchyňský budík, který měl tvar právě rajčete.

Jak techniku „Pomodoro“ efektivně používat při práci?

  • Nejdříve si rozdělte úkol, který před vámi stojí, na menší, dílčí kroky. Na tyto jednotlivé menší úkoly se pak soustřeďte vždy v rámci jednotlivých 25-minutových časových úseků.

  • Nepřeskakujte mezi úkoly. A daný časový úsek se věnujte vždy jednomu jedinému úkolu. Vyhněte se multi-taskingu.

  • Měřte si poctivě čas. Kouzlo této techniky spočívá v tom, že nepřekračujete 25-minutové úseky. V rámci této necelé půlhodiny se totiž nejlépe soustředíte. Poté koncentrace upadá. Proto je pro vaši efektivitu a produktivitu lepší, když si dáte po 25 minutách pětiminutovou pauzu a pak pokračujete dál.

  • Nepřeskakujte pauzy. I když vám budík zazvoní zrovna ve chvíli, kdy jste zabráni do práce, i tak si dejte pětiminutovou pauzu. Nikdy pauzu nepřeskakujte.

  • Po čtyřech za sebou jdoucích úsecích si dejte delší pauzu. Po každém čtvrtém úseku si dejte delší regenerační přestávku v délce 15 až 25 minut.

 

-mm-

 

Zdroj: The Muse - americký web s tipy pro rozvoj kariéry a dlouhodobý profesionální růst
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Muse