Tak ještě jednou: Multitasking opravdu není efktivní

Ilustrační snímek

Multitasking je slovo, které zpočátku bylo spojováno s počítači. Ano, my lidé také dovedeme dělat více věcí naráz. Je to možné a běžné. Je však zcela nemožné, abychom se koncentrovali a plně soustředili na více než jednu věc zároveň. Multitasking totiž nutí náš mozek přeskakovat z jedné věci na druhou. Proto si na každý pracovní den vždy stanovte jednu – opravdu pouze jednu – prioritu. Můžete si naplánovat více aktivit, ale vaší prioritou, kterou je naprosto nutné daný den stihnout, bude pouze jedna věc. To nám radí web business2community.com.

Lidský mozek prostě není schopný plynulého přechodu z jedné aktivity na druhou. Multitasking nás proto nutí platit za přecházení z jedné aktivity na druhou daň v podobě nižší efektivity.

Multitasking nás stojí 10 minut z každé hodiny

Vyrušení snižuje náš výkon pokaždé, když přecházíme z jedné aktivity na druhou. Musíme tedy přesunout svou pozornost. Studie zveřejněná v roce 2003 v časopise International Journal of Information Management zjistila, že e-mail kontrolujeme průměrně každých 5 minut. Vrátit se plně k předchozí činnosti nám obvykle trvá 64 sekund. A tak jen kvůli e-mailu průměrně ztratíme 1 minutu každých 6 minut.

Odmítněte neustálou zaneprázdněnost

Zaneprázdněnost a přepracování jsou všude kolem nás. Všechna ta aktivita však nedává smysl. Vychází z myšlenky: „Pokud dělám všechno to, co dělám, určitě pracuji na něčem důležitém.“ Pokud věříte tomu, že maximální vytížení dává vašemu životu smysl, mýlíte se.

Smysl je v tom, dělat něco, co přináší nějakou hodnotu. Lidé, kteří jsou velmi schopní, mají společné to, že se odmítají nechat rušit. Raději se soustředí na svou jednu věc.

-jk-

Zdroj: business2community.com - online komunita pro manažery a podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje business2community.com