Tajemství úspěšné prezentace. Nezapomínáte na něco?

Ne každý se ve vystupování na veřejnosti vyžívá. Naopak. Spousta z nás chce mít prezentaci rychle za sebou. Zde je pár doporučení, která vám pomohou vytěžit z vašeho vystoupení maximum.

Ilustrační snímek

Nikdo si nestěžuje na příliš krátkou prezentaci

Dlouhé prezentace mohou publikum unavit a znudit. Může se stát, že se úplně minou účinkem. Řekněte, co chcete říct, a poté skončete a dejte prostor už jen pro otázky.

Obrázek má hodnotu tisíce slov

Místo množství odrážek používejte obrázky. Podle výzkumů mají oproti textu až pětinásobně větší šanci, že jejich poselství bude příjemcem lépe zapamatováno.

Zapojte publikum

Pokud je to možné, udělejte prezentaci interaktivní a zapojte vaše diváky v průběhu vašeho povídání. Udržíte tak jejich pozornost, případně povzbudíte k dalším otázkám k tématu.

Vytvořte zajímavou statistiku

Zapojení publika lze i zajímavou anketou, kterou uspořádáte přímo v průběhu vašeho vystoupení.

Žijte se strachem

Všichni přednášející jsou před prezentací nervózní. Jedná se o kombinaci adrenalinu a testosteronu, který zasahuje muže i ženy. Naučte se, jak to využít. Naučte se žít se strachem.

Vyčistěte si boty

Pokud neplánujete prezentaci online, ale prezenčně, nezapomínejte na důležité detaily vašeho vzhledu. Doporučení z praxe: podívejte se na vaše boty a ujistěte se, že jste je skutečně dobře vyčistili.

Oční kontakt

Udržujte dobrý oční kontakt s publikem. Neudržujte kontakt pouze s jednou skupinou publika. Rozšiřte svou pozornost po místnosti.

Vyhněte se žargonu

Řečníci často hrají buzzword bingo. Nenechejte účastníky tápat v odborných výrazech a žargonu, kterému nemusí všichni rozumět. Používejte obecný jazyk.

Nepoužívejte zvukové efekty aplikace PowerPoint

Může se to zdát legrační mít potlesk na konci snímku nebo skřípavý zvuk nové odrážky, ale publikum to zbytečně rozhodí.

Podívejte se na místnost před vaší prezentací

Ujistěte se, že v místnosti je vše, co potřebujete, a ujistěte se, že prezentace funguje na obrazovce. Vyhnete se tak nepříjemným překvapením během velkého dne.

Nepijte před výstupem alkohol

Alkohol nebo kocovina bude polibkem smrti vaší prezentace. Alkohol odčerpá veškeré nadšení z vašeho hlasu. Nemluvě o vzhledu. Raději se hydratujte vodou a jděte den předem včasně spát.

Nestahujte kolena k sobě

Když se dostanete k řečnickému pultíku, povolte kolena, jako byste se chystali chytit míč. Mnohem lépe se uvolníte.

Pánové, vezměte si náhradní kravatu, případně košili

Pokud máte prezentaci například na nějaké konferenci, anebo v průběhu horkého letního dne, pamatujte také na náhradní oděv. Nechcete mít přeci zpocené koláče na košili nebo mastné skvrny od občerstvení na kravatě.

 

Doufáme, že vám tyto tipy na prezentaci poskytnou inspiraci.

 

 

-bb-

Zdroj: Presentation Magazine - portál věnovaný prezetacím a veřejnému vystupování
Zobrazit přehled článků ze zdroje Presentation Magazine