Syndrom podvodníka: Co to je a proč tím trpí tolik manažerů?

Možná jste se už s tímto termínem setkali. Syndrom podvodníka je něco, čemu se nevyhýbají žádné profese, ale manažeři jsou k tomuto problému zvlášť náchylní. O co se jedná? Proč tímto neduhem trpí často právě manažeři? A jak se tohoto syndromu zbavit?

Ilustrační snímek

Co vlastně syndrom podvodníka je?

Syndromem podvodníka může trpět kdokoliv. Tedy kdokoliv, komu jsou dány větší pravomoci, než měl dotyčný doposud. Typicky se jedná o člověka, který byl povýšen nebo který dostal na starosti nějaký nový projekt.

Jak uvádí Toastmasters International, typickým projevem syndromu podvodníka jsou pochyby. Pochyby o sobě samém, o svých dovednostech a o adekvátnosti svých zkušeností. Člověk, který trpí syndromem podvodníka, má pocit, že mu byla nová pozice dána jaksi omylem, že na ní dotyčný zkrátka nemá a že se to brzy provalí. Tyto pochyby jsou často nepodložené a liché, přesto se jim nemůže dotyčný ubránit.

Jak se syndromu podvodníka zbavit?

  • Přiznejte si své pocity. Jděte do svého nitra a zkuste se ve svých pocitech a pochybách vyznat. Uvědomte si, jak se cítíte, a zkuste si své pocity racionalizovat a přijmout.
  • Objektivně se podívejte na své schopnosti a zkušenosti. Se syndromem podvodníka můžete bojovat i tak, že se zkusíte objektivně podívat na své schopnost a zkušenosti. Pravděpodobně jste na tom lépe, než si myslíte.
  • Uvědomte si, že vás povýšili z nějakého důvodu. To, že vám byly dány určité větší pravomoci, má svůj důvod. Uvědomte si, že fakt, že jste na dané pozici, je sám o sobě důkazem, že k jejímu výkonu máte potřebnou kvalifikaci.
  • Porovnávejte se sami se sebou. Nezdravé pochyby často pochází s nerealistickým srovnáváním s jinými lidmi. Srovnávat byste se ale měli vždy jen sebou – lépe řečeno se svým minulým já.
  • Promluvte si s odborníkem. Pokud vás syndrom podvodníka trápí i nadále, zkuste si promluvit s nějakým profesionálem – třeba s psychologem.

 

-mm-

Zdroj: Toastmasters International - Nezisková vzdělávací organizace zastoupená  kluby po celém světě. Jejím hlavním cílem je vzdělávání členů v oblasti komunikace, veřejného vystupování a leadershipu.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Toastmasters International