Svou řeč si nemusíte psát sami

Ilustrační snímek

Proč byste měli při přípravě své prezentace nebo řeči využít ostatní? Tak za prvé, psaní projevu nebo sestavování prezentace není snadné a může to být únavné. To však rozhodně nejsou jediné ani ty nejdůležitější důvody. Podle webu presentationmagazine.com vám zapojení ostatních přinese následující výhody:

- Získáte čerstvý pohled na věc.

- Některé vaše závěry a předpoklady mohou být lépe prodiskutovány.

- Když prezentaci připravujete s někým dohromady, obvykle bude lépe připravená.

- Budujete tím firemní kulturu, která bude více nakloněna spolupráci.

- Mezery ve vašich znalostech mohou být přemostěny znalostmi ostatních.

- Vše ve vaší prezentaci bude zkontrolováno párem očí navíc, což vám může ušetřit nejeden trapný moment při prezentaci samotné.

Jak do přípravy zapojit ostatní

Nechtějte po svých spolupracovnících jen to, aby vám zkontrolovali gramatickou správnost vašich slidů. Raději si spolu s kolegy vyzkoušejte celou prezentaci. Čím důležitější prezentace vás čeká, tím důležitější je vyzkoušet si ji nanečisto před živým publikem. Skvělou příležitostí k tomu je obědová pauza, ale i týmová schůze.

- Vaše prezentace tak bude otestována v bezpečném prostředí.

- Kolegové vám budou moci dát zpětnou vazbu a budou mít pocit, že si jich vážíte.

- Mladší kolegové se budou moci naučit, jak dávat a dostávat zpětnou vazbu.

Koho byste měli zapojit?

Kolegové vám mohou pomoci s obsahem – možná vám poradí nějakou dobrou metaforu, příběh nebo případovou studii. Také vám mohou dát konstruktivní kritiku k samotnému přednesu vaší prezentace. Mladí členové vašeho týmu mohou kriticky zhodnotit některé vaše předpoklady a také vás upozornit na příliš odborný jazyk, ve kterém se snadno mohou vyskytnout nesrozumitelné obraty. Tím, že je zapojíte, jim také ukazujete, že je ve vaší firmě důležité společné řešení problémů. A také se nestyďte a klidně požádejte o pomoc i svého nadřízeného, obzvláště ve fázi plánování a přípravy prezentace. Dost možná bude mít aspoň několik poznatků a tipů, které se vám budou hodit.

-jk-

Zdroj: Presentation Magazine - portál věnovaný prezetacím a veřejnému vystupování
Zobrazit přehled článků ze zdroje Presentation Magazine