Styly vedení, na které raději zapomeňte

Povýšení do manažerské role přináší větší odpovědnost, jejíž součástí je jednání s podřízenými a zajištění hladkého fungování týmu.

V článku na webu themuse.com popsal odborník na emoční inteligenci Travis Bradberry některé neoblíbené typy manažerů – přesně takové, jakými byste se neměli stát

Ilustrační snímek

1. Všeználek

Předstírání, že vždy víte všechno nejlépe, není známkou toho, že jste dobrým manažerem. Buďte otevřeni novým nápadům a návrhům druhých, kteří velmi dobře rozumějí své práci. V konečném důsledku vám naslouchání může ušetřit spoustu času a energie.

2. Mikromanažer

Nemyslete si, že členy svého týmu musíte neustále sledovat. Kromě toho, že tím ztratíte drahocenný čas, vyvoláte také pocity frustrace a nelibosti u zaměstnanců.

3. Manažer na baterky

Tento typ je opačný extrém než mikromanažer. Zaměstnanci vítají určitou míru svobody při výkonu své práce,  potřebují však také vědět, že je jim manažer k dispozici, když bude potřeba. V opačném případě se práce může zastavit nebo zaměstnanci sami učiní náhodná rozhodnutí, což byste pak i vy mohli jen těžko vysvětlovat svému šéfovi.

4. Manažer sloužící jen sám sobě

Někteří manažeři se zajímají pouze o to, jak je vnímají nadřízení. Přivlastňují si zásluhy na úspěších týmu, ale obviňují podřízené ze všeho, co se nepovede. Není překvapením, že podřízení nakonec pro takového manažera dělají pouze nutné minimum.

5. Nejlepší přítel

Není nic špatného na tom být přátelský vůči lidem, které řídíte. Nemělo by to však dojít tak daleko, že budete přehlížet chování, které má negativní vliv na výkonnost týmu. V dlouhodobém horizontu by vás tým za takový přístup přestal respektovat.

Nezapomeňte, že úkolem manažera je nejen dosahování dobrých výsledků, ale také vybudování týmu, který bude schopen dosáhnout požadovaných výsledků. Mějte na paměti výše uvedené body a můžete se stát správným typem lídra, který to dokáže.

Zdroj: The Muse - americký web s tipy pro rozvoj kariéry a dlouhodobý profesionální růst
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Muse