Styly řízení, na které byste měli zapomenout

Povýšení na manažerskou pozici znamená větší odpovědnost, která zahrnuje jednání s podřízenými a zajištění dobrého fungování týmu. Pokud se chystáte převzít manažerskou roli, mohly by vás zajímat následující rady odborníka na emoční inteligenci Travise Bradberryho, který popisuje některé způsoby řízení, jimž je nejlepší se vyhnout.

Ilustrační snímek

Následující seznam nevhodných manažerských technik zveřejnil server themuse.com.

1. Všeználek

Manažer by neměl předstírat, že vždy ví všechno nejlépe. Místo toho buďte otevřeni inovativním návrhům od lidí s hlubokou znalostí své práce. Budete-li jim naslouchat, ušetří vám to do budoucna mnoho času a energii.

2. Mikromanažer

Rozhodně není nutné sledovat každý krok členů vašeho týmu. Pokud to budete dělat, vyvoláte u zaměstnanců pocity frustrace a nelibosti. Svůj čas určitě můžete  využít mnohem lépe.

3. Manažer na dálku

Jde o protiklad mikromanagementu. Zaměstnanci vítají určitou míru svobody, musejí však také vědět, že je jim manažer v případě potřeby k dispozici. V opačném případě může dojít k zastavení práce nebo zaměstnanci začnou dělat náhodná nesystémová rozhodnutí, což pak budete sami těžko vysvětlovat svým nadřízeným.

4. Prospěchář

Takový manažer se zajímá výhradně o to, jak jej vnímají jeho vlastní nadřízení. Přivlastňuje si každý úspěch týmu, ale vždy obviňuje tým, pokud se něco pokazí. Nespokojení zaměstnanci nebudou pod takovým nadřízeným podávat nejlepší výkony.

5. Nejlepší přítel

Přátelský přístup neznamená, že byste měli ignorovat chování podřízených, které může negativně ovlivnit výkon týmu. Z dlouhodobého hlediska vás tým nebude respektovat, pokud uvidí, že zavíráte oči.

Mějte na paměti, že role manažera je nejen věcí dosažení dobrých výsledků. Jde také o to, vybudovat tým, který dokáže dosáhnout požadovaných výsledků. Tím, že se vyhnete výše popsaným chybám, se můžete se stát lídrem, který to dokáže.

-kk-

Zdroj: The Muse - americký web s tipy pro rozvoj kariéry a dlouhodobý profesionální růst
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Muse