Styl vedení není důležitý

Mají manažeři vést autoritativně nebo kooperativně, demagogicky nebo demokraticky? Fredmund Malik míní, že neexistuje žádný vztah mezi způsobem vedení a výsledky. Vedení má totiž pouze jediný cíl: dosáhnout dobrých výsledků.

O stylu vedení se diskutuje již 30 let. Malik však nepovažuje styl vedení za důležitý. Zná manažery, kteří pěstují kooperativní styl vedení a podávají vynikající výsledky. Není třeba podotýkat, že tato situace je optimální. Na druhé straně jsou manažeři, kteří si sice udržují autoritu, ale dosahují mizerných výsledků.

Zrovna tak zná lidi, kteří se snaží vést kooperativně, jsou příjemní a kultivovaní, ale nemohou předložit výsledky. Existují i manažeři, jež vedou striktně a autoritativně, ale dosahují dobrých výsledků.

Co se počítá, jsou výsledky, a ne styl.Čím více se jich dosáhne kooperativní cestou, tím lépe. Za hlavní aspekt vedení považuje Malik dobré způsoby chování lidí na vedoucích pozicích. Obvykle jde o maličkosti. Umět své spolupracovníky poprosit, poděkovat, promluvit si s nimi, vyslechnout je, nepodléhat svým náladám. Žádná organizace není tak dobrá, aby v ní čas od času nevznikaly konflikty. Dobré způsoby chování však pomáhají konflikty překonat.
Zdroj: Manager Magazin - Německý portál pro manažery. Informace z politiky, ekonomiky, podnikání a e-businessu.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Manager Magazin