Studie: Střední manažeři jsou důležitější než odborníci a ředitelé

Střední manažeři mají na výkonnost firmy větší vliv než inovátoři a top management. Vyplývá to alespoň ze studie Ethana Mollicka z prestižní manažerské školy Wharton School při University of Pennsylvania. Může to být minimálně zamyšlením pro firmy, které v rámci úspor nákladů střední manažery propouštějí.

Mollick se ve své studii zaměřil na vliv manažerů a inovátorů v odvětví vývoje počítačových her. Toto odvětví zvolil pro jeho specifičnost v tom, že na každém projektu pracuje mnoho lidí a je možné jasně specifikovat, co kdo z nich dělá. Průměrný tým v rámci studie tvořilo 45 zaměstnanců na plný úvazek plus dalších několik desítek nárazových spolupracovníků.

Středními manažery se kontextu studie myslí producenti jednotlivých her – projektoví manažeři, kteří mají na starosti řízení týmu, rozdělování zdrojů a komunikaci s vedením firmy i zákazníky a veřejností. Inovátory jsou vývojáři a designéři. Studie analyzuje vliv více než 500 inovátorů a více než 400 producentů.

Ukázalo se, že střední manažeři odpovídají za 24% rozdíl v objemu peněz, které počítačová hra vydělá a téměř 19% rozdíl v tom, jak hru hodnotí kritici. Jednotliví designéři odpovídají pouze za 6% rozdíl v objemu vydělaných peněz a mají 14% vliv na hodnocení kritiky. Top management může ovlivnit jen necelých 5 % výkonnosti firmy.

    Proč jsou střední manažeři nejdůležitější? Mollick nabízí dvě teorie:

    1. Střední manažeři propojují nápady s realitou.

    2. Střední manažeři budují týmy.

-kk-

Zdroj: BNET - americký server o managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje BNET