Studie: Etika jde ruku v ruce s hrubostí

Ilustrační snímek

Výzkum provedený Russellem Johnsonem, expertem na organizační psychologii z Michiganské státní univerzity, zjistil, že etické chování má nepříjemný vedlejší efekt. Je jím pocit jakési morální převahy označovaný v angličtině termínem „moral licensing“. To jednoduše řečeno znamená, že když vykonáte něco eticky správného, budete mít větší tendenci omluvit své následné špatné chování, tvrdí web management-issues.com.

Výzkum byl publikován v odborném časopise Journal of Applied Psychology zde. U lídrů, kteří byli psychicky vyčerpaní a pod vlivem pocitu morální převahy poté, co se zachovali eticky správně, byla zaznamenána větší pravděpodobnost, že se v několika příštích dnech budou chovat hrubě a urážlivě ke svým podřízeným.

Řešení? Udělejte z etického chování povinnost

Pocit morální převahy se objevuje, když lidé cítí, že konají zcela dobrovolně. Firmy proto mohou etické chování vyžadovat, aby lidé měli menší pocit, že to bylo jen a pouze jejich rozhodnutí. Jejich chování pak totiž bude prostě v souladu s tím, jak se chovat mají. Etické chování by také mohly formálně odměňovat ať už uznáním nebo penězi, ale takové odměny by musely přijít relativně brzy potom, co k etickému rozhodnutí dojde, jinak to proti pocitu morální převahy nezapůsobí.

Jak bojovat s psychickou únavou

Psychická únava a pocit morální převahy vedly ke zesměšňování, urážkám a výlevům vzteku směrem k zaměstnancům. Aby tomu předešli, měli by manažeři:

- plánovat přestávky během každého dne,

- dostatečně spát, jíst zdravě a cvičit,

- odpojit se od práce, když jsou mimo kancelář (také např. vypínat mobil na noc).

-jk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues