Stres a únava snižuje kulturní inteligenci: Co s tím? (1/2)

Když se v práci setkáváme s lidmi z různých kulturních oblastí, je to velmi stimulující, ale také dost složité. Vaše emoční i fyzické zdraví má významný vliv na to, jak kulturně inteligentně se chováte.

Ilustrační snímek

Jak stres může snížit kulturní inteligenci

Dokonce i ti z nás, kterým se při práci s lidmi z různých kultur vlévá energie do žil, stojí práce trochu víc sil, když se jejich kolegové chovají nebo přemýšlejí jinak. Možná jste si už všimli, že někdy vám i malé rozdíly v chování připadají otravné. Dobrá zpráva – je to normální. Když jste ve stresu, můžou i tyto drobné rozdíly být velkým problémem. Začnou nám rychle lézt na nervy, tvrdí web management-issues.com.

Nebuďte kulturně frustrovaní

Dokonce když patříte k těm nejzběhlejším v jednání s lidmi z odlišných kultur, můžete zažít situaci, kdy váš kulturní kvocient spadne na nulu – a to právě tehdy, když jste ve stresu. Vaše kulturní inteligence je úroveň vašeho zájmu a motivace spolupracovat a nacházet společné zájmy s lidmi s různými kořeny.

Nejprve si musíte být vědomi toho, jaké chování vás nejčastěji frustruje. Také se zamyslete nad tím, kterým kulturám takové chování přisuzujete. Může to být například:

  • Mluvení příliš pomalu nebo příliš rychle,
  • předbíhání ve frontách.
  • multitasking během porad,
  • vulgární mluva a nadávky,
  • neustálé mlčení během globálního konferenčního hovoru,
  • představování sebe sama se zdůrazněním formálního titulu – nebo jeho neustálé opomíjení.

Když jste odpočatí a máte dobrou náladu, takové chování vám obvykle nijak zvlášť vadit nebude. Když jste však unavení nebo pod tlakem, možná vám začne opravdu nepříjemně lézt na nervy. Buďte si proto vědomi, kdy to může nastat.

-jk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues

Články v sérii

Aktuální

Stres a únava snižuje kulturní inteligenci: Co s tím? (1/2)

Aktuální

Stres a únava snižuje kulturní inteligenci: Co s tím? (2/2)