Strach z mluvení na veřejnosti? Je jen ve vaší hlavě

Ilustrační snímek

Emoční únos je nejhorší nepřítel každého prezentujícího. Nastává tehdy, když něco vnímáte jako nebezpečné. Vaše instinkty pak převezmou kontrolu a vy začnete reagovat tak, jak vám velí prastará přirozenost - okamžitě a bez použití rozumu. Amygdala, malá část našeho mozku ukrytá hluboko v hlavě, spustí emoční únos.

Pokud totiž amygdala na základě vašich zkušeností z minulosti něco pokládá za velmi nebezpečnou hrozbu, vypustí směs chemikálií, které obejdou racionální část mozku. Proto v takových chvílích jsou emoce tím, co řídí naše tělo. Na rozumnou rozvahu není čas, ta je zcela vynechána. Adrenalin a kortizol jsou vypuštěny a připravují nás na základní tři obranné reakce, kterými je boj, útěk, nebo ztuhnutí. To, kterou z těchto automatických odpovědí zažijeme, závisí na druhu nebezpečí, kterému čelíme, vysvětluje web presentationmagazine.com.

Proč vystupování na veřejnosti tolik lidí děsí

Je to právě mluvení na veřejnosti, kdy se často dostáváme pod tlak a náš mozek pak přestane objektivně zvažovat hrozby a přínosy celé situace. Naše přirozené reakce, jakkoli jsou pro nás nevýhodné, se těžko ovládají. Musíte si být vědomi toho, co se ve vás děje a soustředit se na klíčovou dovednost, ve které se můžete postupně zlepšit. Touto dovedností je všímavost k vlastním pocitům.

Ovládněte emoční únos

Když cítíte, jak to začíná, rozhýbejte se. Krátce se projděte, vstaňte a protáhněte se nebo na místě proveďte pár tanečních pohybů. Stačí pár vteřin v pohybu a budete se cítit lépe. Když je na místě příliš lidí, vyhledejte toalety a krátký taneček si zatančete v soukromí.

Vzpomeňte si na oblíbenou písničku

Hudba může váš emoční stav změnit velmi rychle. Když znáte aspoň pár slov, tiše si je zazpívejte. Uvidíte, jak to zabere. Určitě se začnete usmívat a budete klidnější.

Položte si pár otázek

Zeptejte se sami sebe: Na co zrovna myslím? Jaké emoce cítím? Co chci? Potom se zamyslete nad tím, co musíte udělat. Obvykle byste měli zpomalit, pořádně se nadechnout a uvědomit si, proč je tak důležité to, o čem vzápětí budete mluvit před ostatními.

-jk-

Zdroj: Presentation Magazine - portál věnovaný prezetacím a veřejnému vystupování
Zobrazit přehled článků ze zdroje Presentation Magazine