Steve Jobs rezignoval

Ekonomické rubriky světových médií dnes přinášejí tutéž zprávu - zakladatel společnosti Apple Steve Jobs rezignoval na post výkonného ředitele společnosti, který přenechal dosavadnímu provoznímu řediteli Timu Cookovi. Šestapadesátiletý Jobs, který má za sebou transplantaci jater v důsledku rakoviny slinivky, uvedl v dopise s rezignací, že již nemůže dále plnit své povinnosti. Od ledna letošního roku měl zdravotní dovolenou. Ve firmě by měl zůstat jako předseda správní rady.

„Vždy jsem říkal, že když někdy přijde den, kdy už nebudu moci plnit své povinnosti a očekávání jako výkonný ředitel Applu, budu první, kdo to oznámí. Bohužel tento den nastal,“ napsal Jobs v rezignačním dopise. Zároveň uvedl, že Apple má „nejzářivější a nejinovativnější“ dny teprve před sebou a těší se, že on sám k tomu bude moci ještě přispět.

Na Jobsovu rezignaci okamžitě reagovaly akciové trhy. Akcie společnosti Apple klesly na konci obchodování na newyorské burze o pět procent. Zároveň posílily cenné papíry dvou hlavních rivalů Applu na trhu smartphonů - HTC (+ 4,1 %) a Samsung Electronics (+3,2 %).

Steve Jobs založil Apple v sedmdesátých letech minulého století. V osmdesátých letech již slavil velký úspěch s počítači Macintosh. V roce 1985 však firmu opustil po neshodách s kolegy. Ve světě byznysu je vnímán jako silný kreativní lídr, který se po dvanácti letech znovu vrátil, aby dovedl svou společnost k postu jedné z nejúspěšnějších firem světa. Díky úspěšným produktům iPhone, iPod a iPad se Apple nedávno stal největší firmou světa z hlediska své tržní hodnoty.

-kk-

Zdroj: BBC - zpravodajský server BBC
Zobrazit přehled článků ze zdroje BBC