Steve Jobs bohatne navzdory jednodolarovému platu

Šéf technologické společnosti Apple Steve Jobs si v roce 2010 vydělal opět jen jeden dolar, respektive tolik činil jeho roční plat. Plat ve výši 1 dolaru ročně pobírá Jobs již od roku 1997, kdy znovu usedl do křesla výkonného ředitele, aby jí postavil na nohy v krizovém období. Od téhož roku vlastní Jobs 5,5 milionu akcií společnosti, jejichž hodnota za posledních 12 měsíců stoupla o 59 % na 334,90 dolaru za akcii.

Plat provozního ředitele Timothy Cooka dosáhl 800 tisíc dolarů. Dále si Cook vydělal 5 milionů dolarů v prémiích a 52,3 milionu dolarů na růstu akcií. Celkově tedy získal více než 59 milionů dolarů. Apple o tom informoval v materiálech pro americkou burzovní komisi (SEC).

Timothy Cook řídil každodenní provoz společnosti v době dlouhodobé nemoci Steva Jobse, a etabloval se tak jako potenciální kandidát na budoucího výkonného ředitele. „Společnost bere plánování nástupnictví velmi vážně a představenstvo zavedlo komplexní proces pro zajištění a udržení vysoké kvality svého manažerského týmu,“ konstatuje Apple v materiálech pro SEC.

Společnost Apple se pod vedením Steva Jobse stala nejhodnotnější technologickou firmou světa na základě tržní kapitalizace. K úspěchu ji přivedla série spotřebně-elektronických výrobků počínaje digitálním přehrávačem iPod. Následoval telefon iPhone a tablet iPad.

-kk-

Zdroj: The Wall Street Journal Online - server prestižního amerického ekonomického deníku
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Wall Street Journal Online