Stephen Covey by zaplakal

Ilustrační snímek

7 návyků skutečně efektivních lidí popsal populární americký odborník na vedení lidí, lektor a autor motivačních knih Stephen Covey už v roce 1989. Stejnojmenná kniha se stala bestsellerem a dodnes patří k nejvlivnějším titulům z oboru managementu. Skutečnost je však taková, že většina lidí stále není efektivní. Jak je to možné?

V dosahování našich cílů nám brání naše vlastní špatné návyky. Jsou to bloky v našem mozku, které popsal neuropsycholog Theo Tsaousides na serveru Psychology Today v článku s výmluvným názvem 7 návyků skutečně neefektivních lidí. Pojďte se spolu s námi podívat, jak jste na tom s efektivitou vy. Zaplakal by Stephen Covey i nad vámi?

Skutečně neefektivní lidé:

1. Pochybují o svých schopnostech

Nevěří si a vykládají si nedostatek zkušeností jako neschopnost. Neumějí vnímat problémy jako výzvy a přijímat zpětnou vazbu. Bojí se nových věcí a změn.

2. Všechno odkládají

Neuvědomují si, že čas není nekonečný a nelze jej vrátit. Často plní úkoly na poslední chvíli a mají pocit, že jsou dobří, protože to nakonec zvládnou. Je však velký rozdíl mezi tím něco udělat a udělat to dobře.

3. Jsou netrpěliví

Neradi čekají, chtějí výsledky hned. Hledají různé zkratky a způsoby, jak být rychlejší. Neuvědomují si však, že rychlost není kvalita a věci šité horkou jehlou mohou vyžadovat nápravu, která bude mnohem časově náročnější.

4. Dělají spousty věcí najedou

Neumějí se soustředit. Přijímají příliš mnoho úkolů, které pak nezvládají. To vede k jedinému konci, kterým je vyčerpání.

5. Nechtějí se měnit

Chtějí ve svém životě změnu, ale nedokáží ji realizovat. Brání se novinkám a jiným názorům.

6. Usilují o dokonalost

Tvrdě pracují, ale soustředí se i na nepodstatné detaily. Snaží se o dokonalost na úkor praktičnosti a použitelnosti. Vyhýbají se chybám, místo aby se z nich poučili.

7. Stále si stěžují

Jsou to zatvrzelí pesimisté. Investují spousty energie i peněz do toho, že si stěžují, proč něco nejde. Zároveň neumějí přijít s nápadem, jak to změnit.

-kk-

Zdroj: Psychology Today - americký portál a komunita odborníků z oblasti psychologie
Zobrazit přehled článků ze zdroje Psychology Today