Stačí vám být dobrý, nebo chcete být skvělý lídr?

Zatímco dobrý lídr se obklopuje dobrými lidmi, skvělý lídr se neobává mít kolem sebe lidi, kteří jsou ještě lepší než on sám. Tuto větu jste již pravděpodobně četli v manažerské literatuře nebo slyšeli na odborné konferenci. Jak to ale realizovat v praxi? Základním předpoklade je připravenost odložit své ego, žárlivost a potřebu kontroly. 4 praktické kroky publikoval server allbusiness.com.

1. Přijímejte ty nejlepší

Dejte šanci talentovaným lidem a uvidíte, jak efektivněji může vaše firma fungovat. Zejména pro malé firmy a podnikatele platí nepřijímat jen lidi, kteří uvažují stejně jako majitel firmy. Nehledejte přitakávače, využívejte různorodé názory a přístupy.

2. Rozvíjejte potenciální lídry

Lídři, kteří rozvíjejí vůdcovské dovednosti lidí kolem sebe, znásobují svou vlastní efektivitu. Nebojte se, že tím oslabíte svou autoritu nebo pozici.

3. Zkuste mentoring

Kolem vás je celá řada potenciálních mentorů, stačí se rozhlédnout a zeptat. Najděte osobnosti s dovednostmi, které byste také chtěli získat. Nemusí přitom jít o formální proces mentoringu, ale například setkání u kávy nebo příležitostné videokonference.

4. Obklopte se úspěchem

Hledejte lidi, kteří vás budou inspirovat k novým výzvám. Znamená to však také otevřenost vůči kritice a sdílení myšlenek.

-kk-

Zdroj: AllBusiness - americký server a komunita pro malé a střední podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje AllBusiness